SEGRE

EDUCACIÓ INNOVACIÓ

Els alumnes amb més talent del Torre Vicens ajuden a millorar l'institut

Set estudiants de primer i tercer d’ESO de l’institut Torre Vicens de Lleida que tenen un major talent dediquen hores de la jornada escolar a dissenyar projectes que beneficiïn el centre. El curs passat van crear l’aula on aquest any treballen i ara n’impulsen d’altres, com un model perquè l’institut sigui més sostenible i gasti menys energia.

Victoria, Àngel, Flavius, Jan, Alis, Xavier i Pol, a l’aula especialitzada per als seus projectes.

Victoria, Àngel, Flavius, Jan, Alis, Xavier i Pol, a l’aula especialitzada per als seus projectes.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Àngel, Flavius, Jan, Victoria, Pol, Alis i Xavier són alumnes amb altes capacitats de l’institut Torre Vicens de Lleida ciutat, quatre de tercer i tres de primer d’ESO, que dissenyen projectes en benefici del centre a partir de la seua intel·ligència, la seua curiositat i les seues ganes de treballar. La idea va sorgir perquè l’institut va plantejar potenciar l’atenció específica a la diversitat dels seus alumnes, no només als que tenen un nivell acadèmic més baix, sinó també als que el tenen més alt.

Aquest és el segon any que els alumnes amb altes capacitats, a pesar de ser de diferents cursos, treballen conjuntament en una aula específica durant quatre hores a la setmana seguint la metodologia de l’aprenentatge basat en projectes. A partir d’una “pluja d’idees”, en funció dels seus interessos i de les necessitats del centre, impulsen projectes factibles d’aplicar.

La tutora d’aquest grup, Esther Pintó, va destacar la importància que puguin desenvolupar tot el seu potencial i que cadascun pugui aplicar allò que millor sap fer. “És una experiència on aprenen els uns dels altres i estableixen un vincle molt bo”, va assenyalar.

En aquest primer trimestre, han pensat deu propostes per fer més sostenible l’institut. El Jan va explicar que van buscar quins són els beneficis de les empreses elèctriques i, a partir d’això, “hem fet un decàleg sobre com estalviar energia i implantar-ho al centre”. A més, aquest curs han creat una agenda virtual perquè qualsevol estudiant pugui tenir accés des de casa als deures que cal fer.

Els tres que cursen primer d’ESO demostren que hi ha trucs de màgia que són pures matemàtiques, basant-se en un projecte dissenyat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Els altres de tercer d’ESO treballen en projectes pràctics d’aplicació del concepte de principi i pressió de Pascal a la vida quotidiana.

Precisament, l’aula on duen a terme les seues idees va ser dissenyada el curs passat pels que ara estan a tercer. Van projectar l’aula i ho van presentar a la direcció, que hi va donar el vistiplau.

Les llengües i la biologia apassionen la Victoria, que veu molt important desenvolupar entre ells els seus talents, “cosa que no fem de la mateixa manera a classe”. El Pol subratlla el fet d’aprendre dels altres. Per a l’Alis, és una experiència per desenvolupar capacitats. I el Xavier ho veu com una manera divertida d’aprendre.

Victoria, Àngel, Flavius, Jan, Alis, Xavier i Pol, a l’aula especialitzada per als seus projectes.

Victoria, Àngel, Flavius, Jan, Alis, Xavier i Pol, a l’aula especialitzada per als seus projectes.ITMAR FABREGAT

tracking