SEGRE

UNIVERSITAT CLAUSTRE

La UdL planeja ubicar Medicina al costat de l'Arnau i construir-hi un nou edifici per a aules

Infermeria i Fisioteràpia seguiran a la vora del Santa Maria || El rector reclama un millor finançament de les universitats i aposta per un model propi de docència que reforci la inserció laboral

El claustre va començar amb una hora i quart de retard per falta de quòrum.

El claustre va començar amb una hora i quart de retard per falta de quòrum.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Universitat de Lleida (UdL) projecta ubicar la facultat de Medicina al costat de l’Arnau de Vilanova i construir un edifici per a aules en aquesta zona, en una finca per determinar, i vora l’Hospital de Santa Maria quedaria la facultat d’Infermeria i Fisioteràpia. Així ho va indicar ahir el vicerector de Campus, Jesús Avilla, tot i que va precisar que el projecte està “molt verd”, després que el rector, Roberto Fernandez, anunciés al claustre de la UdL la intenció de dotar el campus de Salut del nou aulari per atendre l’expansió d’aquests estudis, prioritzant-lo a crear un campus esportiu. Va dir que voldrien “deixar encarregat el projecte per executar-lo en els pròxims anys”.

Quant al nou model de finançament de les universitats, el rector va reclamar “el compromís dels poders públics de dotar-les de prou finançament i de les lleis adequades”, i va remarcar que “fins ara han fet un sobreesforç les famílies i la UdL”. Va apostar per un model propi de docència encaminat “a un ensenyament més personalitzat, que aconsegueixi preparar alumnes més polivalents capaços d’aconseguir més ocupabilitat”. També va subratllar que “necessitem les empreses, les institucions i les ONG” per a pràctiques dels estudiants, encara que va advertir que “no han de ser mai substitutes de la mà d’obra de les empreses per abaratir costos de producció”. Va dir que veu “adormida” la “societat ponentina”, com va demostrar la “falta de reacció davant les necessitats de Veterinària”, i va insistir a rebaixar el cost de les matrícules a nivell del 2010 i equiparar les taxes entre autonomies per evitar “una discriminació de facto”. Va demanar més beques i va anunciar un p

la de captació d’alumnes. Durant el claustre, es va qüestionar que el centre de formació continuada imparteixi un postgrau de teràpies naturals de 1.900 euros, que va titllar de “pseudociències”. Fernández va dir que no “es fan curs acientífics per diners”. Aquest postgrau era genèric i ara és per a titulats.

Obté cinc milions per investigar i aposta per captar "talent"

La UdL va aconseguir l’any passat dinou dels quaranta projectes que va sol·licitar en el marc del Pla Nacional d’Investigació, finançats amb un import conjunt d’1,9 milions, una mica menys que els 2,08 dels vint-i-tres projectes del 2015, segons detalla l’informe del rector. El 2014 havien estat 1,2 milions; el 2013 van ser 2,2; el 2012 va arribar a 2,3, i el 2011 es va quedar en 1,9. Aquest any, ha sol·licitat quaranta investigacions. Respecte als projectes europeus, el 2016-2017 ha aconseguit més de 2,9 milions per a una quinzena de projectes. En el marc dels plans d’especialització i competitivitat territorial, el document apunta la posada en marxa d’una plataforma big data relacionada amb l’agricultura, una planta pilot per desenvolupar aliments i una instal·lació pionera a Catalunya en energia renovable per dissenyar granges i escorxadors, entre altres qüestions. Així mateix, el rector va indicar al claustre que durant els propers mesos inauguraran el segon edifici de Biomedicina, ja en funcionament, i va incidir en la necessitat de “sostenir una potent política de beques postdoctorals” i de captar talent “on sigui, sense oblidar-nos del nostre planter”. “Estem davant d’una realitat investigadora que hem de conservar i augmentar, malgrat la poc favorable política científica de la Generalitat cap a les condicions objectives de la nostra universitat i el nostre entorn empresarial”, va insistir.

El claustre va començar amb una hora i quart de retard per falta de quòrum.

El claustre va començar amb una hora i quart de retard per falta de quòrum.MAGDALENA ALTISENT

tracking