SEGRE

SANITAT EPIDÈMIA

L'Arnau reobre vint llits més i trasllada pacients a l'hospital Santa Maria per la grip

La cinquena planta, habitualment tancada, ja està operativa al complet || Els sindicats diuen que falten mitjans però coincideixen amb la direcció que la situació és millor que en altres hospitals

Vista exterior de l’Hospital Santa Maria que, com l’Arnau, està ple.

Vista exterior de l’Hospital Santa Maria que, com l’Arnau, està ple.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’epidèmia de grip a Lleida ha provocat que l’hospital Arnau de Vilanova hagi reobert aquesta setmana vint llits més de la cinquena planta que es trobaven fora de servei. A més, cada dia trasllada pacients a l’hospital Santa Maria. El 2 de gener, l’Arnau ja va haver de reobrir deu llits de la cinquena planta, habitualment tancada des que es van aplicar les retallades, a causa de la pressió assistencial. Fonts sindicals van detallar ahir que fins que no es va reobrir la planta, cada dia es traslladaven uns quinze pacients al Santa Maria i, després de la reobertura, aquesta xifra ha baixat a set. Segons l’Arnau, els trasllats al Santa Maria són normals i al llarg de l’any n’hi ha sis de diaris de mitjana. En anys anteriors s’havia traslladat un nombre superior de pacients durant l’epidèmia de grip. Els dos hospitals estan actualment plens. Amb tot, responsables de l’ICS a Lleida van negar que hi hagués col·lapse, encara que van reconèixer que a causa de la demanda s’ha de doblar boxs a urgències per acollir els pacients que necessiten ser ingressats a l’espera que hi hagi llits lliures. L’epidèmia de grip va començar oficialment dijous passat a l’arribar a una taxa d’incidència de 248,5 casos per 100.000 habitants, quan la barrera epidèmica se situa en 109 casos.

Urgències de l’Arnau ha vist incrementades cada dia les visites en un 22 per cent a causa de la grip, que han passat d’unes 265 a 325, i per la seua banda el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) atén una mitjana de 130 visites diàries.

Abans de reobrir la cinquena planta hi havia quinze trasllats al dia al Santa Maria, i ara són set

Els dos centres van coincidir que el nombre de pacients és molt similar al del 2017. Tanmateix, des del CUAP s’ha disparat fins a un 50 per cent l’atenció domiciliària a la gent gran, de manera que la setmana passada i aquesta han hagut de reforçar el centre amb un equip mèdic més.

Els sindicats insisteixen que la reobertura de llits “no és a causa de la grip, sinó perquè no s’han revertit les retallades del 2012”. Tot i així, tant la direcció de l’Arnau de Vilanova com els sindicats coincideixen que la situació a Lleida no és tan dolenta com en altres hospitals catalans, on hi ha pacients pels passadissos.

De fet, la direcció va assenyalar que ningú a l’Arnau espera més de vint-i-quatre hores per ser ingressat, una cosa que sí que passa en altres centres de Catalunya. Així mateix, va remarcar que el pitjor dia són els dilluns a primera hora del matí.

Els sindicats denuncien dèficit de personal a l’hospital Els sindicats representats a la junta de personal de l’Arnau critiquen que no s’hagi recuperat el personal des de les retallades del 2012. Aquesta setmana van acordar traslladar a la direcció del centre que hi ha dèficit de professionals i que sobretot durant l’epidèmia de grip estan “sobresaturats”. També volen saber si l’Atenció Primària compta amb els recursos necessaris per atendre els casos de grip “perquè molta gent ha anat a l’Arnau”, segons va explicar la presidenta de la junta, Marta Mayals. Finalment, preguntaran si s’han derivat pacients a altres hospitals, a part del Santa Maria.

tracking