SEGRE

SALUT EPIDÈMIA

La grip segueix en alça i el pla de Lleida és la zona més afectada

Ja hi ha 299 casos per cada 100.000 habitants, gairebé el triple del mínim per a l’epidèmia || Les Urgències hospitalàries reben menys pacients, però més greus

Les comarques del pla de Lleida, amb un índex elevat de grip.

La grip segueix en alça i el pla de Lleida és la zona més afectada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La taxa de casos de grip una setmana després que es declarés l’epidèmia ja ha assolit els 299,4 per 100.000 habitants a Catalunya, cinquanta casos més que la setmana anterior, segons recull el pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (Pidirac). El mínim establert per considerar que hi ha epidèmia és de 109,4 casos per 100.000 persones, per la qual cosa ara és gairebé el triple.

El director del CatSalut, David Elvira, va explicar que, a nivell català, l’epidèmia “es manté estable”. Tanmateix, els mapes del Pidirac reflecteixen que les comarques del pla de Lleida són les més afectades, mentre que a les del Pirineu la taxa és baixa, com a les del Camp de Tarragona.

Elvira també va explicar que les Urgències hospitalàries de Catalunya han començat a rebre menys pacients però en estat més greu, un 2,6%, i que, per tant, requereixen ingrés. Elvira va recordar que el 76% d’aquests casos greus no estaven vacunats.

El gruix de pacients malalts de grip s’atenen a l’Atenció Primària, que en una setmana ha rebut 425.000 visites. No hi ha disponibles les dades de Lleida, però durant aquests dies Urgències de l’Arnau de Vilanova rep una mitjana de 325 visites al dia, un 22% més que en època no gripal.

Mentrestant, el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba atén una mitjana diària de 130 visites, una xifra similar a la de l’any passat en època d’epidèmia de grip.

Elvira va explicar que l’Atenció Primària a Catalunya ha registrat, en l’última setmana, un augment d’activitat del 18%. D’altra banda, va assegurar que hi ha un 12% menys d’activitat a les Urgències dels hospitals catalans, però que en canvi són en general casos més greus que acaben requerint un ingrés. En l’última setmana han estat hospitalitzades 56 persones per grip, per la qual cosa aquest hivern ja en van 298. La incidència en la població infantil ha començat a reduir-se.

Esperes de fins a 5 dies a Catalunya per a un ingrés El Sindicat d’Infermeria (Satse) va advertir ahir de la situació de “col·lapse” que viuen els centres sanitaris catalans amb pics d’espera de fins a cinc dies a Urgències fins a poder disposar d’un llit lliure a l’hospital i d’un mes per demanar cita mèdica en alguns ambulatoris per la irrupció de l’epidèmia de la grip. A més, va demanar al departament de Salut “valentia política” per “desprogramar o reprogramar” intervencions quirúrgiques no urgents per alliberar llits als hospitals i així afrontar aquesta “crisi assistencial”. Per la seua part, el Sindicat de Tècnics d’Infermeria (Sae) va denunciar que el Pla d’Urgències de Catalunya “està demostrant amb l’epidèmia de grip la seua ineficàcia, ja sigui per la falta de pressupost o de previsió”. També va afirmar que la grip “és només l’anècdota que fa saltar les alarmes del dèficit de qualitat assistencial”.

tracking