SEGRE

URBANISME SANEJAMENT

El projecte per eliminar les clavegueres del centre que donen al riu, a punt

Obres per connectar a la xarxa de clavegueram les aigües residuals de 15 edificis del barri Noguerola || Duraran 5 mesos i el pressupost és de gairebé mig milió

La plaça Sanahuja serà una de les zones afectades per aquest projecte.

La plaça Sanahuja serà una de les zones afectades per aquest projecte.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament eliminarà els abocaments d’aigües residuals al riu Segre de 15 edificis del centre de la ciutat les clavegueres dels quals van a parar al Noguerola, riu soterrat que desemboca al Segre. Aquesta quinzena d’edificis estan situats entre rambla Ferran i l’avinguda del Segre, i el consistori calcula que la seua connexió a la xarxa de clavegueram tindrà un cost de 492.966,38 euros i les obres duraran uns cinc mesos. Així ho recull el projecte de renovació de la xarxa de clavegueram i d’aigua potable del barri Noguerola, que està en exposició pública fins al 3 de març i que serà definitiu si no hi ha cap reclamació.

El projecte afecta a nou carrers del barri (Alcalde Fuster, Maria Sauret, plaça Sanahuja, passatge de Santa Isabel, carrer del Riu, Miquel Fargas, Ramón Castejón, Lluís Roca i General Brito) i s’aixecaran 750 metres quadrats de paviment per fer la connexió. A causa de la durada dels treballs i el nombre de carrers, el projecte proposa restringir el trànsit als carrers afectats a mesura que avancin les obres.

Aquests quinze immobles són els últims del centre de la ciutat que encara aboquen aigües residuals al Segre. No obstant, també es troben en aquesta situació tots els del barri de Llívia, els residus dels quals van a parar a una séquia que desemboca al riu. La Paeria va encarregar un projecte per instal·lar una petita depuradora al barri. Aigües Lleida va presentar el projecte a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), però aquesta va denegar donar-li el vistiplau i va notificar que l’única operació possible passa per connectar el col·lector de Llívia amb la xarxa de clavegueram que porta les aigües residuals a la depuradora de la ciutat ubicada a Sot de Fontanet. Aigües Lleida preveu presentar el nou pla davant de l’ACA en un mes.

Les Claus

  • 492.966 EUROS. És el pressupost total de la reforma del clavegueram del barri del Noguerola, afectarà 750 metres quadrats de carrer i s’esperen que les obres durin aproximadament cinc mesos. 
  • Restricció del trànsit. Aquesta actuació comportarà una restricció del trànsit als 9 carrers afectats a mesura que es vagin fent les obres. 
  • Reforma urbanística. A més d’aquesta connexió amb el clavegueram, es preveu fer una reforma urbanística dels carrers del Noguerola.

La CHE recorre als tribunals per no pagar la neteja de la canalització La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha presentat un recurs contenciós administratiu contra el pagament de la retirada de les algues del riu Segre al seu pas per Lleida. La Paeria, que va contractar els treballs de forma subsidiària, li va notificar que havia de pagar els 101.077 euros que van costar però la CHE al·lega que és competència dels ajuntaments la neteja dels cursos en trams urbans i argumenten que així ho avalen dos lleis estatals. Aquest fet culmina el desacord entre el consistori i la Confederació, per la qual serà la justícia la que decidirà a qui correspon pagar aquests serveis. La Paeria va considerar que la retirada de macròfits (plantes aquàtiques) del tram urbà del riu Segre que va fer aquest estiu és competència de l’organisme de conca i el va instar a assumir-ne el cost, mentre que la CHE va al·legar que aquesta no és la seua competència. Davant d’aquesta falta d’acord, l’ajuntament va optar per fer-se càrrec de l’eliminació dels macròfits per lluitar contra la proliferació de la mosca negra i li va enviar la factura a la Confederació perquè se’n fes càrrec mitjançant un decret d’alcaldia. La CHE va presentar un requeriment per impugnar la decisió i ara serà la jutge qui haurà de decidir qui ha d’assumir els costos de la neteja del riu.

tracking