SEGRE

SANITAT ATENCIÓ PRIMÀRIA

Un 84% de pediatres de Lleida veu insuficient el temps d'atenció per pacient als CAP

Segons una enquesta de Metges de Catalunya || Els professionals alerten que l’acumulació de visites, a l’haver d’atendre també les urgències, pot comportar “un risc” per als nens

La zona de consultes pediàtriques en un Centre d’Atenció Primària de la capital del Segrià.

La zona de consultes pediàtriques en un Centre d’Atenció Primària de la capital del Segrià.S.E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un 84% dels pediatres d’atenció primària que exerceixen a la sanitat pública a Lleida, la qual cosa suposa quatre de cada cinc, considera que no pot dedicar el temps necessari a l’atenció dels seus pacients, segons una enquesta de Metges de Catalunya. I és que tenen programades visites amb cita prèvia cada deu minuts, però és que durant la seua jornada habitualment també han d’anar atenent les denominades “visites espontànies”, és a dir, les que acudeixen a tall d’urgència, fet que acaba escurçant el temps de les consultes. L’enquesta indica també que un 79% afirma que no té establert un límit de visites diàries a la seua agenda, però un 47% assegura que no pot decidir la forma d’organitzar-los. A més, un 63% diu que no es cobreixen les absències (baixes o vacances), però un 47% destaca que és un altre pediatre de l’equip qui la cobreix, amb la conseqüent càrrega de treball acumulada.

Mercè Giribet, pediatre en un Centre d’Atenció Primària (CAP) de la capital i delegada de Metges de Catalunya a Lleida, va explicar que solen tenir uns 25 pacients a l’agenda, però va reafirmar que en realitat el nombre sol ser superior a l’atendre també les visites que no havien estat programades. D’aquesta manera, acaben sent “35, 40 o 45 pacients, depenent del dia”.

Reclamen que es cobreixin totes les baixes amb substituts i un CAP d’urgències les 24 hores

Giribet considera que aquesta situació incrementa el nivell d’estrès dels professionals i, a més, comporta un “risc per al pacient perquè se’ns podria passar alguna cosa important”. “Volem visitar dignament per estar més tranquils, i la població, també”, va subratllar.

Per tot plegat, reclamen que totes les absències de pediatres siguin cobertes, perquè “si un està malalt, el de la consulta del costat no hagi de visitar també els seus pacients”. A més, la delegada de Metges de Catalunya va apuntar que a les zones rurals la situació s’agreuja, “si només hi ha un pediatra”. Va afegir que és necessari un servei d’urgències pediàtriques i un CUAP (un CAP per a les urgències, com el de Prat de la Riba) que obri les 24 hores. De fet, va indicar que en ocasions al CUAP atenen nens metges sense l’especialitat de pediatria.

L’ampliació dels quiròfans de l’Arnau rep setze ofertes L’Arnau de Vilanova ha rebut setze ofertes d’empreses per a l’assistència tècnica per a la redacció del projecte bàsic i executiu, així com la direcció de les obres d’ampliació del bloc quirúrgic de l’Arnau de Vilanova. Va sortir a licitació per 554.653,90 €, sense IVA. Així mateix, el concurs per a l’assistència tècnica de la redacció del projecte d’instal·lacions (291.179,10 €) ha rebut set ofertes. L’hospital té previst passar dels 14 quiròfans actuals a 18, que estaran ubicats en un immoble al costat de les plantes tercera i quarta.

tracking