SEGRE

SERVEIS ALTA VELOCITAT

Nou AVE 'low cost' de Barcelona a Madrid però Renfe no concreta si pararà a Lleida

El ministre de Foment anuncia que s’estrenarà el 2019 amb el nom d’EVA i que serà un 25% més barats || Tindrà cinc freqüències per sentit, wifi i els bitllets tan sols es podran comprar per internet

El ministre de Foment, durant la presentació a Barcelona del nou servei AVE.

El ministre de Foment, durant la presentació a Barcelona del nou servei AVE.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Renfe llançarà el 2019 un nou servei d’alta velocitat denominat EVA amb bitllets entre un 20% i un 25% més barats i que començaran a circular per la línia Madrid-Barcelona, segons va anunciar ahir el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, encara que no va concretar si tindrà aturada a Lleida. El comunicat del ministeri indica que s’estrenarà “al corredor Barcelona el Prat-Camp de Tarragona-Madrid, amb cinc freqüències per sentit diàries” i un plafó en la presentació mostra una única parada intermèdia a Camp de Tarragona. No obstant, un portaveu de Renfe va assegurar que les parades “s’han de definir”, de manera que no va aclarir si pararà o no a la capital del Segrià, ni en altres ciutats com Saragossa. En tot cas, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va afirmar ahir mateix que demanarà el ministre que el nou AVE low cost tingui parada a Lleida (vegeu el desglossament). Des del 2003, la línia de l’AVE ha transportat gairebé 10 milions de viatgers que tenien Lleida com a punt de sortida o destinació. El trajecte a Barcelona és el més utilitzat, amb 4,5 milions, i el segueix la connexió amb Madrid, amb 3,5.

Renfe preveu transportar amb aquest nou servei 1,05 milions de passatgers anuals. D’aquests, 400.000 espera robar-los al cotxe i 250.000 més seran fruit de la nova mobilitat. L’EVA tindrà el Prat de Llobregat com a punt de sortida (en comptes de l’estació de Sants) per la proximitat a l’aeroport i la interconnexió amb altres modes de transport i l’objectiu de la companyia és estendre progressivament aquest servei a altres línies. La companyia preveu acabar de definir el seu disseny i prestacions mitjançant un procés de participació amb els usuaris. No obstant, ja té clara l’aposta per les noves tecnologies per prestar un servei més personalitzat, fins i tot porta a porta, i atreure els joves. De la Serna va dir també que es “premiarà als viatgers recurrents” i fins i tot sospesa una “tarifa plana”. “Es tracta que el tipus de viatge i el preu puguin configurar-se en funció de cada viatger aproximant-nos al màxim en la personalització del servei”, va apuntar.

L’EVA no tindrà bitllet físic, només online, i fins i tot comptarà amb identificació biomètrica. A més, integrarà tots els serveis de transport que es contractin amb el bitllet de tren.

Per començar a prestar aquest servei, Renfe remodelarà tres AVE, dotant-los de vagons amb taules de sis seients per a famílies o grups. Això suposarà, a més, un augment del nombre de places, de les 316 actuals a 343. A més, l’estació del Prat es reformaran les seues instal·lacions amb una inversió de dos milions i s’habilitarà un pàrquing per a vehicles elèctrics.

Ros considera “fonamental” que tingui parada i la reclamarà

L’alcalde, Àngel Ros, va considerar “una bona notícia” el nou servei d’alta velocitat low cost entre Barcelona i Madrid anunciat ahir, però va apuntar que sol·licitarà al ministre de Foment que també tingui parada a Lleida. Ho veu “fonamental” perquè, argumenta, Lleida és la capital de l’agricultura i la ramaderia i té centres d’investigació del sector que generen molt trànsit ferroviari.

Ros va remarcar, en aquest sentit, la importància per a la ciutat de disposar d’unes bones comunicacions i va recordar l’“èxit” que ha suposat l’arribada de l’AVE a la capital del Segrià, fa més de catorze anys, i posteriorment dels Avant. Va subratllar la rellevància “que té per a les comunicacions ferroviàries espanyoles” (la parada a Lleida) pel fet de ser “la capital de sectors tan importants per a l’economia com el porcí i la fruita, a banda de ser seu universitària i d’investigació agroalimentària”.

tracking