SEGRE

SERVEIS ALTA VELOCITAT

Institucions, partits, empresaris i usuaris exigeixen que el nou l'AVE 'low cost' pari a Lleida

Renfe confirma que inicialment Tarragona serà l’única parada de l’EVA entre Madrid i el Prat, però que és una prova pilot || El territori ho considera un greuge que no té cap justificació

El nou servei tindrà preus entre un 20% i un 25% més barats que els de l’AVE, a la imatge.

El nou servei tindrà preus entre un 20% i un 25% més barats que els de l’AVE, a la imatge.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nou tren d’alta velocitat barat, l’EVA, que entrarà en servei l’any que ve entre Madrid i Barcelona, ha de parar a Lleida i seria un greuge que no ho fes quan sí que està previst que tingui aturada a l’estació del Camp de Tarragona. Així ho van defensar ahir les principals institucions locals, els quatre diputats al Congrés (inclòs els del PP), representants de diferents sectors econòmics i usuaris de l’alta velocitat ferroviària. Per la seua part, Renfe va confirmar que inicialment l’EVA, que tindrà cinc freqüències per sentit a uns preus entre un 20% i un 25% inferiors als de l’AVE, només tindrà una parada intermèdia a Tarragona entre Madrid i el Prat de Llobregat.

Un portaveu de la companyia va insistir, no obstant, que només es tracta d’una prova pilot i que en funció dels seus resultats es decidirà si aquest servei s’estén a altres estacions i fins i tot a altres línies. “Quan tinguem els primers resultats ho decidirem”, va indicar, i va reiterar que és una prova pilot. L’EVA va ser anunciat dimecres pel ministre de Foment sense concretar-ne les parades.

L’alcalde i el president de la Diputació van enviar ahir dos cartes al ministre amb aquesta demanda

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va enviar ahir mateix una carta al ministre en la qual, entre altres punts, li recorda que Lleida compta actualment amb menys trens AVE que Tarragona malgrat tenir més població, destaca el seu pes en el sector agrícola i ramader i que és porta d’accés al Pirineu. “Segons la meua opinió, un nou servei de AVE, l’EVA, no pot prescindir de la capacitat que aporta la capital d’un dels sectors, l’agroalimentari, més importants de l’economia espanyola, ni pot prescindir de la capacitat que aporta el Pirineu i, en particular, les dos estacions de muntanya a l’hivern i a l’estiu, de la Val d’Aran i d’Andorra,” conclou.

El president de la Diputació, Joan Reñé, també va remetre ahir una missiva en aquest sentit al ministeri. Reñé va subratllar el paper de Lleida com a nus de comunicacions que dóna servei al Pirineu, a part d’Osca i també a l’Eix de l’Ebre.

“Hi ha prou arguments per entendre objectivament que, si hi ha voluntat, Lleida ha de ser una de les parades intermèdies”, va afirmar.

Els quatre diputats per Lleida al Congrés donen suport a aquesta reivindicació. El del PDeCAT, Toni Postius, va anunciar que presentarà una proposició no de llei i una bateria de preguntes al ministre de Foment Íñigo de la Serna, perquè l’EVA pari a Lleida. El d’ERC, Xavier Eritja, va assenyalar que ara Lleida compta amb pitjors combinacions que Saragossa i Tarragona en serveis d’alta velocitat, per la qual cosa va considerar que no pot quedar exclosa d’aquesta nova oferta.

Jaume Moya, d’En Comú Podem, va dir que exigiran explicacions al ministre sobre aquest servei i les parades previstes i va recalcar que la seua formació reclama preus més baixos per a l’AVE i l’Avant, per la qual cosa l’EVA encaixaria en aquesta demanda. Per la seua part, José Ignacio Llorens, del PP, va indicar que demanarà informació al ministre, però d’entrada va manifestar que “em sembla molt raonable la demanda de l’alcalde” (va rebre una còpia de la carta) i va afegir que “estaré encantat” de fer gestions per aconseguir-la.

Mentrestant, el president de la Cambra de Comerç, Joan Simó, va ser contundent. “Si para a Tarragona també ho ha de fer a Lleida”, va emfatitzar.

L’OPINIÓ DELS VIATGERS

ELENA GARZÓ. LLEIDA

PIO MARTÍN. BARCELONA

ÒSCAR RUIZ. TARRAGONA

«Considero que sí, no crec que costi gaire fer que pari a Lleida si és la línia de sempre. No podria entendre que no tingués parada aquí».

NÚRIA ORTIZ. ALMACELLES

Els hotelers hi veuen una oportunitat i FGC critica no poder utilitzar la línia El president de la federació d’hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, es va sumar a la iniciativa per reclamar que la línia d’alta velocitat low cost entre Barcelona i Madrid tingui parada a Lleida, ja que considera que seria “una gran oportunitat per atreure més turistes a la província”. Castellarnau va destacar que “amb parada a Lleida, hi guanyaria des de la ciutat fins a la Val d’Aran, seria una parada important en el trajecte i els preus baixos que proposen serien una oportunitat per atreure un altre tipus de turista al Pirineu”. Per la seua part, el president de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Enric Ticó, va afirmar a Lleida que desconeix els detalls sobre el nou servei d’alta velocitat de Renfe, però va mostrar el seu desacord amb el fet que l’operadora l’implanti quan la xarxa d’alta velocitat no s’ha liberalitzat. En aquest sentit, va dir que FGC també havia estudiat la possibilitat d’operar trens d’alta velocitat. “Amb parada a Lleida”, va apuntar.

tracking