SEGRE

EDUCACIó

El Constitucional ratifica l'anul·lació de l'ajuda per estudiar en castellà a la privada

El tribunal declara "inconstitucional i nul" el procediment de la Lomce recorregut per la Generalitat

El Constitucional ratifica l'anul·lació de l'ajuda per estudiar en castellà a la privada

El Constitucional ratifica l'anul·lació de l'ajuda per estudiar en castellà a la privadaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) ha aplicat en un nou fallo la doctrina que va establir el passat 20 de febrer respecte a declarar inconstitucional el procediment de la Lomce pel qual s’obligava la Generalitat a pagar l’escolarització en centres privats dels alumnes sense ensenyament públic en castellà.

Així, d’acord a la declaració d’inconstitucionalitat i nul·litat dels tres últims paràgrafs de la disposició addicional 38 de la Lomce realitzada al febrer, ara ha estimat el conflicte de competència interposat per la Generalitat de Catalunya contra el reial decret 591/2014 del Ministeri d’Educació.

L’esmentat decret regulava els procediments per compensar els costos d’escolarització en castellà d’aquests alumnes que no podien estudiar en castellà com a llengua vehicular en un col·legi públic.

El Ple del TC ha decidit declarar també inconstitucional i nul aquest reial decret recorregut per Catalunya.

La Generalitat al·legava, igual com amb la disposició addicional 38 de la Lomce, que es vulneraven les seues competències en matèria d’educació i llengua pròpia, el règim lingüístic de l’ensenyament a Catalunya i l’autonomia financera i de despesa.

A més, per a Catalunya, aquest real de 2014 desenvolupava un procediment de reconeixement d’un dret de compensació per les despeses d’escolarització que comportava "un control sobre l’exercici de les competències de les comunitats autònomes" i habilitava "perquè siguin òrgans de l’Administració General de l’Estat els que exerceixin activitats de caràcter executiu, d’instrucció i resolució".

tracking