SEGRE

SALUT ATENCIÓ CIUTADANA

Urgències, millor als CAP

El Servei d’Atenció Continuada (SAC) s’ha convertit en una part clau del sistema sanitari de Lleida en coordinació amb l’hospital Arnau de Vilanova || Els ambulatoris van atendre l’any passat prop de 250.000 persones que van acudir als centres sanitaris sense cita prèvia

Una doctora revisa l’estat d’un pacient que ha arribat al CAP de la rambla Ferran a través del Servei d’Atenció Continuat.

Una doctora revisa l’estat d’un pacient que ha arribat al CAP de la rambla Ferran a través del Servei d’Atenció Continuat.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Centres d’Atenció Primària (CAP) s’han convertit en la punta de llança del sistema sanitari català, elements clau de la xarxa pública de salut al ser els centres de referència on el ciutadà pot obtenir tractament i diagnòstic de les seues malalties. Un dels àmbits que cada vegada adquirexen més importància és el Servei d’Atenció Continuada (SAC), que atén els pacients que hi acudeixen sense cita prèvia i que actua com si es tractés de les Urgències d’un hospital. Un servei que a la capital va atendre 112.000 persones l’any passat.

Els pacients

  • 247.770 EN L’ÀMBIT DE LLEIDA. Els SAC de tota la regió sanitària de Lleida van atendre aquesta xifra de pacients el 2017, un augment del 5,4% respecte al 2016. 
  • 93.670 A URGÈNCIES DE L’ARNAU. Malgrat que els CAP de Lleida són els que menys deriven de Catalunya, un 40% d’aquesta xifra podria ser atesa als ambulatoris. 
  • CAP de dia i CUAP de nit. L’atenció de pacients als CAP de Lleida ciutat és de 8 del matí a 8 de la tarda. Per a les urgències nocturnes i de caps de setmana a la capital hi ha el Centre d’Urgències d’Atenció Primària, a Prat de la Riba. 
  • Violència verbal. Els centres sanitaris reconeixen que la violència verbal és un problema. “Afortunadament, no arriba a agressions, però afecta tant metges com infermeres i administratius”, reconeix Núria Nadal.

Per a les atencions nocturnes i els caps de setmana, a la ciutat de Lleida el servei se centralitza al Centre d’Urgències d’Atenció Primària de l’ambulatori de Prat de la Riba, que el 2017 va atendre 70.000 persones. En el conjunt de l’àrea sanitària de Lleida, el SAC va atendre 247.770 pacients.

“Tots els Centres d’Atenció Primària bàsics disposen d’aquest servei de vuit del matí a vuit de la tarda i acceptem qualsevol tipus de malaltia o problema que entri per la porta: infarts, còlics nefrítics, grips, congestions i requeriments més burocràtics com receptar una medicina”, diu Núria Nadal, directora d’Atenció Primària a Lleida.

El 30% de les malalties ateses als SAC són tractades per les infermeres, destaca el seu responsable

“L’objectiu principal del SAC és atendre malalties i urgències de qualsevol índole, però no assumptes que podria solucionar un administratiu com donar receptes o solucionar tràmits”, destaca Nadal, que assegura que els CAP estan preparats per atendre qualsevol tipus de patologia.

“Evidentment, una vegada que veiem que una situació és molt greu, traslladem el pacient a l’hospital Arnau de Vilanova, però tenim recursos per tractar de tot en aquests centres”, recalca Nadal.

El funcionament del SAC es basa en tres elements: l’administració, la infermeria i els metges. “Una vegada entra el pacient al CAP, l’administratiu el dirigeix a la consulta d’atenció, on una infermera valora la malaltia i la seua gravetat. En el 30 per cent dels casos, les situacions poden ser tractades perfectament per les infermeres, però si veu que la situació del pacient és delicada, s’avisa el metge especialista en la seua malaltia i, com a últim punt i més extrem, s’envia el ciutadà a l’hospital”, detalla.

Per la seua part, María José Abadías, cap del servei d’Urgències de l’Arnau de Vilanova, destaca la bona coordinació que hi ha entre l’hospital i els SAC. “Crec que tenim els millors CAP de Catalunya pel que fa a treball i coordinació, ja que són els que menys casos deriven als hospitals i els tracten allà. Això diu molt de l’atenció que ofereixen, tant en qualitat mèdica com en atenció”, subratlla Abadías, que també remarca que “cal posar de relleu la seua tasca, ja que és mèrit de tot el sistema”.

Un 40% de pacients d’Urgències de l’Arnau podrien anar a un CAP Tant Nadal com Abadías subratllen que “molts pacients que van al servei d’Urgències de l’Arnau, aproximadament el quaranta per cent, podrien ser atesos als Centres d’Atenció Primària perfectament”. Això és pel fet que molts pacients van directament a l’Arnau perquè és més a prop o per comoditat. “La majoria són veïns de la ciutat que ho fan, però aquests casos de vegades poden alentir i provocar retards en el servei d’Urgències. A més, als CAP et poden fer un seguiment del teu historial”, recalca Abadías.

Una doctora revisa l’estat d’un pacient que ha arribat al CAP de la rambla Ferran a través del Servei d’Atenció Continuat.

Una doctora revisa l’estat d’un pacient que ha arribat al CAP de la rambla Ferran a través del Servei d’Atenció Continuat.LLEONARD DELSHAMS

tracking