SEGRE

ECONOMIA HABITATGE

Es redueixen del 70% al 15% les comunitats de veïns amb morosos

En els últims anys, per la millora en l’economia || El Consell General d’Administradors de Finques xifra en 11,6 milions l’import de l’impagament a Lleida

Vista aèria de part de la ciutat de Lleida, amb la Seu Vella al fons.

Vista aèria de part de la ciutat de Lleida, amb la Seu Vella al fons.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La morositat a les comunitats de veïns s’ha reduït en els últims exercicis, respecte als anys més crus de la crisi, però actualment encara estan entre el 15% i el 20% les que tenen algun veí que no paga les quotes de la comunitat. El president del Col·legi d’Administradors de Finques de Lleida, Jaume Facerías, va xifrar en aproximadament aquest percentatge l’índex de morositat i va assegurar que anys enrere es va arribar a assolir fins a un setanta o vuitanta per cent. Segons les últimes dades del Consell General d’Administradors de Finques corresponents al 2016, l’import de quotes impagades a Lleida en concepte de comunitat de propietaris va ser d’11,68 milions, un 9,55% menys que el 2015. En números absoluts, es tracta de la menor xifra de morositat de les quatre capitals catalanes i del percentatge de reducció més gran. A tot Catalunya, l’import de la morositat va ser de 259,32 milions (-7,59%) i en el conjunt de l’Estat va descendir un 8,5% i es va situar en 1.665,90 milions.

Facerías va apuntar que també ha disminuït la morositat de les entitats financeres propietàries d’habitatges. De fet, el Consell General d’Administradors de Finques la va xifrar el 2016 en 3,02 milions a Lleida, un 11,52% menys que l’any anterior (a Catalunya, 51,74 milions i un -12,12%).

El president dels administradors va assenyalar que en general les entitats bancàries solen pagar les quotes amb retard, però va indicar que en l’actualitat només hi ha una entitat que és realment morosa i contra la qual en dos anys s’han interposat cinc demandes per impagament. “Una és per no pagar la comunitat de quatre pisos d’un mateix edifici. Són 4.000 euros”, va detallar, i va destacar que un impagament de quantitats elevades com aquesta desestabilitza la resta de veïns de l’escala.

El ministeri va afegir que crea el nou valor de referència del mercat per “enfortir la seguretat jurídica i la transparència” i recalca que “serà una eina útil per controlar el frau”. Detalla, a més, que el nou valor “s’oferirà com a índex, garantia i transparència al mercat immobiliari”.

Així mateix, va apuntar que serà calculat pel Cadastre “a partir dels preus de transacció immobiliària comunicats pels fedataris públics i que seran contrastats amb altres fonts d’informació” i va afegir que estarà disponible tant per a les administracions públiques com per als ciutadans.

Mirar el deute abans de comprar El president dels administradors de finques va alertar que hi ha entitats bancàries que venen els seus pisos sense informar els nous propietaris que deuen rebuts de la comunitat, de manera que, quan ho descobreixen, es veuen obligats a interposar una demanda judicial si no volen haver de fer front ells al deute. En aquest sentit, recomana a qui compri un pis d’un banc que demani un certificat conforme està lliure de deutes.

tracking