SEGRE

CONCESSIONS TRANSPORT PÚBLIC

La Paeria transfereix 7 milions a l'empresa dels autobusos per cobrir-ne el dèficit

El 2017, segons la liquidació del pressupost municipal, xifra que suposa gairebé el triple que el 2003, any de la privatització || Els diners que paguen els usuaris no arriben ni per al 40% del cost del servei

Viatgers pujant ahir a un autobús urbà a la ciutat de Lleida.

Viatgers pujant ahir a un autobús urbà a la ciutat de Lleida.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria va transferir l’any passat 7 milions d’euros a la concessionària Autobusos de Lleida-Moventis per cobrir el dèficit del servei de transport urbà, segons consta en la liquidació del pressupost municipal del 2017. Aquesta xifra suposa un descens del 7,8% respecte als 7,6 milions injectats l’exercici anterior, però un increment del 3,4% si la comparem amb els 6,76 de l’any 2015. De fet, des que l’ajuntament va privatitzar el servei el 2003, l’aportació del consistori a la concessionària dels autobusos ha anat augmentant progressivament fins a gairebé triplicar-se, ja que aquell any va ser de només 2,46 milions. El 2007, fa una dècada, ja havia pujat a 4,2.

les claus

  • Dèficit ‘in crescendo’. Des de la privatització del servei dels autobusos urbans l’any 2003, el dèficit d’explotació del servei (la diferència entre els seus costos i els diners que paguen els usuaris pels bitllets) no ha parat d’incrementar-se. El 2003 l’aportació municipal a l’empresa concessionària va ser de 2,46 milions, gairebé tres vegades menys que la de l’any passat, que va assolir els 7 milions.
  • Més transport bonificat. El dèficit ha anat augmentant en paral·lel a l’increment d’usuaris que té el transport públic bonificat, que actualment són un 40,99 per cent del total de viatgers (6.295.072 l’any passat). No paguen els majors de 65 anys ni tampoc els joves fins als 16 anys.

Fonts de la concessionària van indicar que l’import que aporten els viatgers a través del pagament dels bitllets no cobreix ni tan sols el 40% del cost total del servei. Anys enrere, el percentatge era més gran. Per exemple, el 2012, els viatgers cobrien al voltant del 43%, però l’índex és ara menor per l’augment d’usuaris que no paguen l’autobús. I és que, tal com va publicar aquest diari després de la comissió de seguiment d’Autobusos, en un 40,99% dels 6.295.072 viatges que van registrar els busos urbans l’any passat els usuaris no van pagar bitllet al tenir el transport bonificat. En 1.874.529 desplaçaments es va utilitzar la targeta T-Temps que permet viatjar gratis als majors de 65 anys (un 29,78%); en uns altres 351.155, la TNostra A (també per a jubilats); i en 91.507, la T-Jove (fins als 16 anys). Només un 21,94%, 1.380.942 persones, van pagar el bitllet ordinari d’1,20 euros i un 32,2% dels usuaris van fer servir títols de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat de l’àrea de Lleida. La recaptació del 2017 va ser de 3,28 milions, davant dels 3,32 de l’exercici anterior, xifra que suposa gairebé 35.300 euros menys.

El tinent d’alcalde Fèlix Larrosa va afirmar que ja han contactat amb l’Autoritat Territorial de la Mobilitat per crear aquesta targeta, després de constatar que les actuals no es poden utilitzar per al nou servei de taxi, com la Paeria preveia inicialment. Els usuaris hauran de trucar a l’ATM per comunicar el dia i hora en què volen utilitzar el taxi (hi haurà quatre freqüències), així com la parada en la qual esperaran el taxi (l’ajuntament n’habilitarà una trentena). Si hi ha més usuaris, el taxi farà una ruta per les parades. El servei el gestionarà l’empresa d’autobusos a través d’un concurs amb les empreses de taxis. La Paeria defensa que el canvi de l’actual autobús a demanda per taxis permetrà arribar a més partides i al triple de població.

Nova targeta T-Horta per al taxi a la demanda

El consistori crearà una nova targeta del servei de transport públic, la T-Horta, encara que no està pensada per pujar a l’autobús sinó que servirà per al nou servei de taxi a la demanda que donarà servei a les partides, que preveu posar en marxa durant aquesta primavera.

tracking