SEGRE

INVESTIGACIÓ DESENVOLUPAMENT

La UdL coordina un macroprojecte de millora agroalimentària finançat amb 10 milions

La Unió Europea aportarà 3 milions i les 45 empreses i entitats que hi participen, 7 més || La iniciativa està promoguda per l’agència de la Generalitat ACCIÓ i és l’única liderada per una universitat

Investigadors treballant en un laboratori de la facultat d’Agrònoms de la Universitat de Lleida.

Investigadors treballant en un laboratori de la facultat d’Agrònoms de la Universitat de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat de Lleida (UdL) coordinarà una comunitat formada per 45 empreses i entitats del sector de l’agroalimentació per desenvolupar un total de set projectes amb l’objectiu d’innovar i incorporar tecnologies sostenibles i transversals en el camp de la producció i la transformació alimentària. Es tracta de la Comunitat de Tecnologies de la Producció Agroalimentària (COTPA), que forma part de la comunitat d’investigació i innovació per a l’especialització intel·ligent de la Generalitat (RIS3CAT). La iniciativa suma tres anys de gestació i va ser presentada el gener del 2017 a l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) de la Generalitat, que va avaluar el projecte i va donar-hi el vistiplau el gener passat. Aquesta iniciativa comptarà amb un pressupost de 10,7 milions d’euros, amb una aportació per part de la Unió Europea de 3,3 milions a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Les empreses pertanyents a aquesta comunitat finançaran els 7,4 milions restants. Es tracta de la primera vegada que una universitat està al capdavant d’una comunitat d’aquest tipus.

Segons el vicerector de Política Científica i Tecnològica de la UdL, Albert Sorribas, “és una oportunitat per a la universitat de reforçar el seu paper com a centre de referència en la investigació i la producció del sector agroalimentari”. Els eixos bàsics sobre els quals se centrarà el COTPA seran l’eficiència productiva dels cultius i les granges, la sostenibilitat mediambiental i la lluita contra el canvi climàtic i millorar la qualitat i envasament dels productes agroalimentaris. La presentació pública d’aquesta comunitat i de la resta aprovades en aquesta convocatòria tindrà lloc el 2 de maig i els projectes en els quals treballarà seran la investigació analítica de dades per millorar la sostenibilitat dels cultius i la gestió eficient de les granges; l’aprofitament de residus animals, la seua gestió i posterior reciclatge; desenvolupar nous productes de bioenvasament; investigar en el control de símptomes respiratoris del sector porcí; i mètodes per millorar la salut dels cultius de fruita davant de noves plagues i malalties. El desenvolupament d’aquests projectes es prolongarà fins al febrer del 2021 i Sorribas espera que el fet que la UdL coordini aquesta comunitat serveixi per desenvolupar el lideratge en el camp de la investigació agroalimentària i poder assumir més iniciatives i responsabilitats en aquest àmbit. “El sector agroalimentari és molt important a Lleida i la UdL és un referent a nivell català en aquest sector. Esperem que aquest projecte ens doni més presència a nivell europeu en aquest camp”, va dir Sorribas, que també va subratllar que l’Escola d’Agrònoms i el centre Agrotecnio han tingut un paper crucial per tenir aquest lideratge. Amb aquesta iniciativa, la UdL podrà definir les tecnologies agroalimentàries del futur i guanyar més prestigi a Europa.

tracking