SEGRE

FORMACIÓ OCUPACIÓ

L'FP ja ofereix 134 cicles a Lleida impulsada per l'alta inserció laboral

La fira de la Formació Professional mostra a la Fira de Lleida des d’ahir i fins demà fins a 134 especialitats que s’imparteixen a la província. El certamen compta amb 21 entitats i empreses i els visitants poden informar-se sobre el gran ventall de l’FP, des de les especialitats més clàssiques fins a les relacionades amb les últimes tecnologies.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Formació Professional és una alternativa al Batxillerat que cada vegada va guanyant més adeptes i hi ha més diversificada. La fira Formació i Treball inaugurada ahir mostra les 134 especialitats que s’imparteixen a la província de Lleida, que inclouen des d’oficis tradicionals com fusteria, hostaleria i mecànica, fins a altres de vinculats a les noves tecnologies com disseny 3D i imatge i so i un tercer grup de treballs que fins fa poc no tenien una formació específica, com discjòquei. La fira la va inaugurar l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el delegat d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, que va destacar que “l’FP té uns nivells d’inserció laboral del 80 per cent i que tres de cada quatre joves que opten per aquesta formació acaben trobant feina”. Els estands en què es concentraven més estudiants van ser les de mecànica, imatge i so, hostaleria i la de l’Exèrcit. “Som una de les especialitats més antigues de l’FP però hem sabut adaptar-nos als temps, mantenim una demanda molt alta i també estem obligats a especialitzar-nos dia a dia pels avenços tecnològics del sector”, va dir Jaume Mateu, professor de La Caparrella i coordinador de l’estand de transport i manteniment de vehicles.

Al seu torn, els videojocs i el món audiovisual també guanyen pes, ja que “som al segle de la imatge i cal especialitzar-la i formar en aquest sentit. És una formació que atreu molt els joves i que pot garantir-los unes bones expectatives al món laboral”, va assenyalar Lluís Greoles, professor del grau mitjà de discjòquei i animacions 3D i jocs. En resum: es tracta d’una fira en la qual totes les professions, gustos i aficions tenen cabuda i oferta.

protesta per la presència de l'exèrcit

Com ja va passar fa un any, la presència de l’Exèrcit a la fira va generar polèmica i la plataforma Desmilitaritzem l’Educació es va manifestar davant de l’estand de les Forces Armades. Sota el lema “Les armes no eduquen, les armes maten”, més d’una vintena de persones van protestar per la presència militar al·legant que “creiem que és inadmissible que vinguin aquí barrejant l’educació amb l’Exèrcit. No volem que ens ensenyin a fer la guerra, ja que l’educació hauria de promoure la pau”, va dir Laia Villafranca, portaveu del sindicat estudiantil SEPC. Els manifestants, entre els quals hi havia la senadora d’En Comú Podem, Sara Vilà, i regidors de la Crida-CUP i el Comú, van dipositar flors i van enganxar adhesius a l’estand, que va ser envoltat per agents dels Mossos d’Esquadra. Malgrat les protestes, aquesta parada va ser una de les més visitades pels estudiants, alguns per sol·licitar informació i altres per tafanejar. “El perfil que busquem va des de titulacions de grau mitjà fins a cursos universitaris. Hi ha bastanta demanda cada any”, va explicar Fernando López, responsable de l’estand.

Per la seua banda, Rafael Jiménez, subdelegat de Defensa a Lleida, va dir que “respectem els que opinen que no hauríem de ser aquí, però som una entitat pública i volem explicar el que fem. A més, rebem unes quatre-centes consultes només en aquesta fira i cada any deu lleidatans entren a l’Exèrcit”. Pel que fa als assistents, hi va haver disparitat d’opinions. “Cadascú pot fer l’ofici que vulgui i ser militar és una opció vàlida”, va assenyalar una jove, i al seu torn un altre visitant va explicar que “em xoca una mica la seua presència, no veig que hi hagi un estand de la Policia o els Mossos d’Esquadra i em sembla estrany”.

Trencant els estereotips de gènere Demostrar que qualsevol persona pot exercir aquesta feina és una meta que es marquen moltes especialitats. Un exemple d’aquest fet és l’FP de Mecànica, professió tradicionalment relacionada amb el sexe masculí però que cada vegada atreu més dones. La prova és Eva Palacios, estudiant d’aquesta especialitat a La Caparrella. “El meu pare és xòfer i sempre m’han agradat els camions, vaig decidir especialitzar-me i fa tres anys que treballo en un taller. Em deien que estava boja apuntant-m’hi, però estic molt contenta i em tracten molt bé.”

El d’hostaleria va ser un dels estands més visitats, que oferia desgustacions de diversos plats.

El d’hostaleria va ser un dels estands més visitats, que oferia desgustacions de diversos plats.LLEONARD DELSHAMS

El d’hostaleria va ser un dels estands més visitats, que oferia desgustacions de diversos plats.

El d’hostaleria va ser un dels estands més visitats, que oferia desgustacions de diversos plats.LLEONARD DELSHAMS

tracking