SEGRE

ENSENYAMENT DIA INTERNACIONAL CONTRA L?ASSETJAMENT ESCOLAR

Educació contra el 'bullying'

El col·legi Frederic Godàs participa en un programa finançat per la fundació Futbol Club Barcelona per prevenir-lo || Projecte a dos anys vista amb activitats en tots els cursos

El programa s’aplica aquest curs als alumnes de primer, tercer i cinquè de Primària.

El programa s’aplica aquest curs als alumnes de primer, tercer i cinquè de Primària.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Parlar de bullying a les aules és un tema difícil, incòmode i que no resulta fàcil ni per a pares ni per a professors, però cal facilitar la màxima formació possible per prevenir-lo i saber com afrontar-lo en cas que aparegui. I això és el que ha decidit fer el col·legi Frederic Godàs de Cappont: intentar evitar el problema abans que sorgeixi.

Per això, és l’únic col·legi de la província que participa en un programa finançat per la fundació Futbol Club Barcelona Kids per millorar la convivència i prevenir l’assetjament a les aules a través d’un programa coordinat per la Universitat de Còrdova.

L’objectiu és donar la màxima formació possible per prevenir, detectar i afrontar casos d’assetjament escolar

“Afortunadament no tenim cap cas de bullying al centre, però ens semblava una manera interessant de conscienciar els alumnes sobre l’abús escolar, mostrar-los que està malament i fer-los veure que han de rebutjar aquest tipus de comportaments”, detalla Maria José Castelló, directora del col·legi.

El programa s’està duent a terme al llarg d’aquest curs en els alumnes de primer, tercer i cinquè de Primària i l’any que ve s’aplicarà en els altres tres cursos restants. “Així podrem tenir uns bons resultats d’un procés de dos anys que serviran per comparar-ho amb altres centres que no han adoptat aquest programa”, diu Castelló.

Cada curs és un món i requereix un tipus d’aprenentatge en funció de l’edat. Per això, les activitats que planteja el programa són diferents per a cada cas. “Els de primer veuran una pel·lícula i després debatran sobre què hi han vist, els de tercer assistiran a una obra de teatre i els de cinquè hauran de fer una redacció”, indica la directora.

En línies generals, tots entenen i saben què és el bullying, però l’expliquen i l’expressen de diferents maneres, “per la qual cosa hem de posar-los-ho fàcil”, destaca Castelló.

Així mateix, Maria José Castelló afegeix que, abans de començar a aplicar el programa, tots els alumnes participants van fer un test on explicaven què era per a ells l’assetjament escolar, si havien viscut o vist una situació d’aquest tipus i la seua opinió sobre això. “Una vegada fets aquests test, comencem amb les proves a través de tutories, classes d’educació física i una sessió final en la qual hauran d’expressar de manera artística el que és per a ells el bullying o el que han après amb aquest programa”, subratlla Castelló, que destaca que “fins i tot els professors hem hagut de fer un curs de formació previ”.

Una vegada s’acabi el programa, el curs vinent, es farà als alumnes un altre test per comparar-lo amb el que van fer fa dos anys. “Pot ser que sigui un procés llarg, però creiem que serà beneficiós i necessari”, conclou la directora del centre.

Una valoració precisa i encertada d’un tema tan perillós, destructiu i dramàtic com és el bullying: prevenir abans que curar i formar abans que reeducar.

Un 9% dels alumnes catalans de Secundària ha patit assetjament Uns 16.000 adolescents a Catalunya –un 9 per cent dels estudiants– asseguren haver patit assetjament escolar durant els últims dos mesos i 12.500 –un 7 per cent– es consideren víctimes de ciberassetjament, segons l’informe Aquí, avui, encara de Save the Children. L’estudi també alerta que set de cada deu adolescents reconeixen haver rebut insults (el 27,4 per cent assegura que han estat freqüents), un 34,5 per cent diu que ha rebut cops (un 8,4 per cent de forma freqüent), va informar ahir l’ONG en un comunicat, amb motiu del Dia Internacional contra l’Assetjament Escolar. L’entitat va assegurar que aquestes “xifres terrorífiques” s’haurien de revisar a l’alça, ja que es tracta de situacions poc detectades, i que es produeixen en general fora de les aules, on no hi ha presència del professorat. Durant el 2017, més d’un miler de nens de deu centres educatius de Barcelona ha participat en un projecte pilot de l’entitat, al costat del Consorci d’Educació de Barcelona i la Diputació, de tallers d’educació emocional per prevenir l’assetjament escolar, entre els quals, s’han plantejat preguntes com “Com em sento? o “Com se sent el meu company?”. El projecte també ha format un centenar de docents en metodologies d’educació emocional i comunicació no violenta. La responsable de Polítiques d’Infantesa de Save the Children a Catalunya, Emilie Rivas, va assegurar que l’assetjament escolar “no és un joc de nens i té conseqüències molt greus per a la salut física i mental dels qui el pateixen”, i que no és només responsabilitat dels centres, sinó que també necessita respostes institucionals. Per això, demana que s’aprovi urgentment una llei per a l’eradicació de tots els tipus de violència que pateix la infància. D’altra banda, el telèfon 900 018 018, en funcionament des del novembre del 2016 per atendre casos d’assetjament escolar, ha rebut 32.500 trucades des d’aleshores, de les quals 12.066 responen a potencials casos de bullying.

tracking