SEGRE

URBANISME BARRI ANTIC

La meitat d'edificis de l'Eix i el Centre Històric estan en regular o mal estat

L’Eix Comercial i el Centre Històric de la ciutat de Lleida tenen al voltant de la meitat de les edificacions en un estat de conservació “regular” o “dolent”. Així ho determina un pla inclòs a la documentació del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que es troba actualment en exposició pública.

Vista d’edificacions del Centre Històric, i al fons edificis moderns de l’altre costat del riu Segre.

Vista d’edificacions del Centre Històric, i al fons edificis moderns de l’altre costat del riu Segre.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al voltant de la meitat dels edificis de l’Eix Comercial i el Centre Històric de la ciutat de Lleida es troben en un estat de conservació “regular” o “dolent”, segons consta en un document que ha servit de base per a l’elaboració del Pla d’ Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la capital, que la Paeria va aprovar inicialment i ara està en exposició pública. La majoria d’immobles amb aquesta qualificació se situa entre els porxos al costat de la plaça Paeria i el carrer Major fins a l’encreuament amb Cavallers, al costat que per la part posterior dóna cap al cor del Barri Antic. El carrer del Carme, mirant cap a l’estació de tren, és un altre dels punts amb més incidència d’edificacions degradades, així com l’extrem del carrer Magdalena més pròxim a la confluència amb Carme. De fet, només a l’Eix hi ha més d’un centenar de finques en regular o en mal estat. També hi ha a la zona de Boters i entorn, a l’àrea entre la part posterior de l’Auditori Comtes d’Urgell i Anselm Clavé, i a Noguerola. Així mateix, el pla marca també com a “regular” l’estat de l’antic convent de Santa Teresa i el vell mercat del mateix nom, i com a “molt dolent”, el de l’antiga comissaria de Policía de Sant Martí (vegeu el desglossament inferior).

La majoria d’edificis del Centre Històric són anteriors al 1950, sobretot els de l’Eix Comercial, segons consta en un altre dels documents del POUM. La Paeria promou les revisions d’edificis per part dels propietaris, i també va fer inspeccions d’ofici, de les quals es deriven centenars d’ordres d’execució d’obres a l’any i també demolicions, en el cas que no sigui possible una rehabilitació. Només entre els anys 1995 i 2015, es van enderrocar més de dos-cents edificis, almenys una quarta part del vell parc immobiliari.

En un altre ordre de coses, el POUM preveu la promoció de 1.150 habitatges al Barri Antic a través de set àrees d’innovació social i urbana (demolir blocs antics i construir-ne de nous) i nou zones de rehabilitacions integrals. A més, tan sols permetrà construir a la perifèria a promotors que inverteixin també en el Centre Històric.

El Barri Antic ha estat objecte d’operacions urbanístiques des de principis de l’any 1995, quan va entrar en vigor el pla especial Àrea de Rehabilitació Integral (ARI), i en vint anys es van enderrocar més de dos-cents edificis, una quarta part del total, i fins al 2008 entre l’Empresa Municipal d’Urbanisme i la Generalitat van construir un total de 237 pisos. Amb aquest nou POUM, la Paeria promou edificar pisos per atreure nous veïns, els primers 12-14 entre Galera i Alsamora i a Cavallers, destinats a menors de trenta-cinc anys.

Vista d’edificacions del Centre Històric, i al fons edificis moderns de l’altre costat del riu Segre.

Vista d’edificacions del Centre Històric, i al fons edificis moderns de l’altre costat del riu Segre.LLEONARD DELSHAMS

tracking