SEGRE

SALUT JOVES

Arnau i CAP atenen cada setmana dos menors per intoxicació etílica

Els serveis d’emergències de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida i dels CAP van atendre l’any passat 112 menors d’edat per intoxicacions etíliques, una mitjana de dos cada cap de setmana. Els metges alerten del consum excessiu d’alcohol associat a altres substàncies com el cànnabis i dels efectes perjudicials en la salut.

Imatge d’arxiu de tasques de neteja al carrer Sant Andreu de Lleida ple de botelles i llaunes de begudes.

Imatge d’arxiu de tasques de neteja al carrer Sant Andreu de Lleida ple de botelles i llaunes de begudes.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcohol és la droga més consumida a Catalunya i un de cada tres menors reconeix que n’ha fet un consum excessiu en els últims trenta dies, sobretot durant el cap de setmana. L’any passat, els serveis d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida i dels Centres d’Atenció Primària (CAP) de la província van atendre un total de 112 menors de 18 anys per intoxicació etílica (la qual cosa es coneix com a borratxera si és aguda). Una xifra que s’ha incrementat lleugerament respecte a l’any anterior mentre es detecten més casos entre les adolescents.

La majoria de les intoxicacions etíliques de menors es registren en cap de setmana o en vigílies de festius, cosa que comporta una mitjana de dos atencions cada setmana. En el cas de l’atenció hospitalària, els serveis d’Emergències de l’Arnau van atendre el 2017 unes 800 intoxicacions per consum abusiu de begudes alcohòliques, de les quals el 10% són de menors.

En aquest sentit, el doctor Xavier Ichart, de la unitat d’Urgències de l’Arnau, assenyala que en els últims anys s’ha notat que el consum d’alcohol va associat a altres substàncies que en multipliquen l’efecte, com la cocaïna, la marihuana i les amfetamines, i alerta dels riscos que causa l’alcohol, com els accidents de trànsit, implicar-se en baralles o mantenir relacions sexuals de risc.

Encara que un de cada deu atesos per intoxicacions etíliques és menor, Ichart afirma que el perfil del pacient atès té un consum habitual d’alcohol, amb una patologia mental i un baix suport social i familiar.

En el cas de l’atenció primària, tres de cada deu intoxicacions etíliques són d’un menor d’edat. L’any passat, es va atendre 32 adolescents i joves, davant els 24 del 2016. En el cas dels menors, el director del Centre d’Urgències d’Atenció Primària a Lleida, Vicente Laguna, destaca que, malgrat el repunt l’últim any, les intoxicacions etíliques mostren una tendència a la baixa i es concentren en un consum puntual i de tipus social, malgrat que insta a estar-hi alerta. Segons el ministeri de Sanitat, el consum d’alcohol sol iniciar-se als 13 anys.

“Els menors beuen en dates molt concretes, durant les festes majors o els caps de setmana. És un consum puntual però sempre n’hi haurà algun que sigui un adult alcohòlic”, assenyala.

A la seua pàgina web, el departament de Salut adverteix que el consum d’alcohol redueix els reflexos, el sentit de la distància i de la velocitat i, per tant, si es condueix, hi ha més risc de tenir un accident. També adverteix que una intoxicació etílica pot portar a un coma (sense casos detectats a Lleida).

Per poder perdonar la sanció, hauran de participar juntament amb els fills en activitats reeducatives. L’informe també incideix que les administracions millorin el control sobre els punts de venda d’alcohol, limitin l’horari en el qual poder comprar-ne i s’apugin les sancions per als que en venguin a menors.

tracking