SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnats per robatoris que van posar en perill la seguretat de l'AVE

Van sostreure coure del sistema que detecta objectes a la vies || També van robar en una estació elèctrica de Juneda i plaques solars a Puiggròs i les Borges

Imatge de part del coure que van recuperar Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil.

Imatge de part del coure que van recuperar Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil.MOSSOS D’ESQUADRA/GUARDIA CIVIL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat a penes de presó set persones acusades de formar part d’una organització criminal especialitzada en el robatori de coure, que va perpetrar a mitjans de l’any 2015 tres robatoris al Segrià i les Garrigues, i entre altres sostraccions es va emportar material en infraestructures ferroviàries de l’AVE posant en risc la seguretat ferroviària. Així, per exemple, un dels set condemnats haurà de fer front a una pena de quatre anys de presó com a autor d’un delicte de robatori amb força. En aquest sentit, el tribunal estableix que els set hauran d’indemnitzar de forma solidària amb prop de 100.000 euros les diferents empreses afectades pels robatoris, com Adif i Red Eléctrica España.

Els Mossos d’Esquadra van obrir la investigació el juliol del 2015 després de detectar la presència d’un grup criminal dedicat a la sostracció de cable de coure. Les sostraccions es duien a terme en vies ferroviàries, subestacions elèctriques i instal·lacions fotovoltaiques. En el cas de les sostraccions de la xarxa ferroviària, els lladres robaven coure de DCO (Detector de Caiguda d’Objectes), un element bàsic de seguretat que té com a funció principal la detecció de despreniments a la via d’entrada o sortida de túnels, de manera que el conductor pot reduir la velocitat i evitar accidents. Quan els lladres robaven aquest material els trens d’Alta Velocitat es veien obligats a reduir la velocitat màxima de 300 a 160 quilòmetres per hora. A les comarques de Ponent, la xarxa desarticulada va perpetrar a més uns altres tres assalts en una estació subelèctrica de Juneda i en plaques solars de Puiggròs i les Borges Blanques. Els van detenir Mossos i Guàrdia Civil.

A la capital de les Garrigues, entre el 14 i el 15 d’agost del 2015, van sostreure al voltant de tres-cents metres de cable de plaques fotovoltaiques causant uns danys de 15.000 euros. Sis dies després, a Puiggròs van tallar uns 1.000 metres de cable de coure a un altre parc fotovoltaic, amb danys per valor de 58.440 euros. A Juneda, en un transformador elèctric, es van emportar uns 20 metres de cables, amb un perjudici que va ascendir a 5.422 euros.

tracking