SEGRE

TRIBUNALS DENÚNCIES

Els jutjats de Lleida tenen 15 causes obertes amb 62 víctimes de les càrregues de l'1-O

Advocats per la Democràcia presenta una querella contra Manso, el coronel de la Guàrdia Civil i altres comandaments || Preveuen un augment de denúncies i inicien una campanya per recopilar més imatges

Membres dels CDR de Lleida i d’Advocats per la Democràcia, ahir a la presentació de la campanya.

Membres dels CDR de Lleida i d’Advocats per la Democràcia, ahir a la presentació de la campanya.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els jutjats de Lleida i Solsona ja acumulen un total de quinze causes obertes amb seixanta-dos víctimes de les càrregues policials de l’1 d’octubre durant la celebració del referèndum per la independència de Catalunya. Són els casos que gestiona de forma gratuïta l’Associació d’Advocats per la Democràcia, que representa votants dels col·legis electorals de Lleida ciutat, Ponts (Noguera) i Soses (Segrià). La xifra de denúncies podria créixer, ja que l’associació n’ha rebut catorze més que podrien suposar noves causes judicials.

Aquestes xifres les va proporcionar ahir la portaveu de l’associació, Ester Sancho, que va afegir que fins a la data s’ha arxivat quatre casos i que, “per sort”, disposem d’imatges i vídeos “que demostren clarament el que de veritat va passar aquell dia”, per la qual cosa va confiar a “poder asseure al banc dels acusats els culpables de carregar contra la ciutadania”. Dins dels casos que investiguen els tribunals, hi ha tres querelles col·lectives. Una representa vint-i-set persones ferides en les càrregues policials del col·legi electoral de Benestar Social de Lleida; una altra, una vintena de veïns de Soses i, la tercera, tres persones del col·legi electoral de la Mariola. La resta, són denúncies individuals. Per poder recopilar noves proves, fer visibles els fets i donar suport a les persones afectades, els Comitès de Defensa de la República (CDR) de Lleida i l’associació d’advocats van presentar, durant una roda de premsa al Col·legi d’Advocats de Lleida, la campanya 1 d’octubre: Jo acuso. Tos dos col·lectius van demanar col·laboració a la ciutadania i, si no tenen imatges sobre les càrregues, que comparteixin la campanya a través de les xarxes socials per a la seua visibilització. Així mateix, l’advocada Sònia Martínez va explicar que l’associació de lletrats va presentar, el 20 de març passat, una querella contra els responsables d’ordenar les càrregues policials l’1 d’octubre passat. Entre els denunciats hi ha la subdelegada del Govern central a Lleida, Inma Manso, i el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, a més d’altres càrrecs intermedis. Segons Martínez, aquesta querella encara està pendent de ser admesa a tràmit i pretén denunciar l’“excessiva violència i la vulneració de drets fonamentals, com el de reunió o manifestació”.

“No ens poden arrossegar i quedar impunes”, afirma una de les víctimes

A la presentació de la campanya d’ahir hi havia algunes de les víctimes de les càrregues policials de l’1-O. Entre elles Pepi Bosch, que va resultar ferida quan anava a exercitar el seu vot al col·legi electoral de Benestar Social de Lleida. “Era just a la porta. La policia va arribar a sac, em van fer caure a terra i em van arrossegar. Em van tirar entre dos cotxes. Sort d’un noi que em va protegir.” Aquesta veïna de Lleida ha presentat una denúncia contra un agent i un comandament i va considerar que “som persones i no poden arrossegar-nos per terra i quedar impunes”. Un altre afectat que també ha denunciat és José Ramón Olarieta, que va ser víctima de les càrregues policials al col·legi electoral de Cappont. “Exigim responsabilitats des dels agents fins als comandaments policials perquè exercíem un dret bàsic”, va ressaltar.

tracking