SEGRE

PAERIA NORMATIVA

El nou POUM limita a un màxim de 800 metres quadrats els nous comerços a l'Eix

Els comerços que vulguin obrir a l’Eix de Lleida hauran de tenir una superfície màxima de 800 m², segons el nou Pla d’Ordenació Urbanística aprovat inicialment per la Paeria. La Fecom creu que aquesta limitació dificulta instal·lar una superfície que faci de motor en cada extrem, però el consistori diu que hi podrà haver excepcions.

La botiga de Zara, al carrer Major, és una de les més grans de tot l’Eix Comercial.

La botiga de Zara, al carrer Major, és una de les més grans de tot l’Eix Comercial.ÔSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lleida ciutat limita la superfície màxima dels nous establiments a l’Eix Comercial a un màxim de 800 m², restricció que no és del grat de la Federació de Comerç (Fecom), segons va indicar la seua presidenta, Maria Rosa Eritja, ja que considera que dificultarà a la instal·lació de superfícies que actuïn com a motor en els dos extrems.

El tinent d’alcalde responsable de l’àrea d’Urbanisme, Fèlix Larrosa, va afirmar que aquesta limitació és “de caràcter general” al Centre Històric, encara que se circumscriu bàsicament a l’Eix i carrers adjacents com Cavallers, i que té per objectiu protegir el petit comerç.

Larrosa recorda que a l’entorn de l’estació de Renfe hi haurà un centre comercial amb 50.000 m

No obstant, va indicar que si hi hagués un projecte comercial de més envergadura, i es justifica la necessitat d’aquesta superfície i els seus usos, ho analitzaran. “Estudiarem cas per cas”, va subratllar, malgrat que va incidir en la necessitat de “no caure en els errors d’altres ciutats amb centres amb grans contenidors comercials”.

Va advocar per “buscar l’equilibri” i va considerar que vuit-cents metres quadrats “són molts”, atès que una mida major es consideraria ja mitjana superfície i comportaria una sèrie de condicionants de mobilitat.

La presidenta de la Federació de Comerç (Fecom) va assegurar que estudien si presenten al·legacions contra aquesta restricció i va plantejar que tampoc estan d’acord amb “el dibuix” de les noves zones comercials previstes en el POUM. També va criticar que el nou pla s’hagi elaborat “sense els estudis a la mà” sobre l’impacte de les noves superfícies.

“No només els van prometre a la Fecom. També a Pimec, la Cambra de Comerç i la Federació d’Hostaleria”, va recalcar. Eritja va recordar que històricament s’havia plantejat la necessitat de tensar l’Eix amb una superfície comercial en cada extrem, idea que no veu possible amb un màxim de vuit-cents metres quadrats.

En aquest sentit, Larrosa va dir que amb el projecte comercial previst en el Pla de l’Estació de 50.000 metres quadrats ja quedarà dinamitzada una punta de l’Eix Comercial, encara que va reconèixer que “s’hauria de compensar per l’altre costat”. Va apuntar que als carrers Alcalde Costa i Sant Antoni hi ha solars buits i va recordar que l’estació d’autobusos també deixarà un espai quan sigui construïda la nova al costat de la terminal de l’AVE i el pont de Príncep de Viana.

El POUM preveu impulsar, a banda del pla de l’estació, la zona comercial de Torre Salses per a superfícies mitjanes i també el sector al costat de la carretera Ll-11.

En aquest sentit, els 800 metres quadrats que s’estableixen com a màxim és una mida menor que la de botigues actuals de l’Eix, com la del Zara, que supera els 2.000. El local de Casa Viva a Magdalena també supera aquest nou topall.

Representants de la Federació de Comerç i els sindicats van firmar ahir el nou pacte del comerç que, entre altres coses, comportarà un increment salarial de l’1,2% aquest any i de l’1,3% el que ve i afectarà més de 9.000 treballadors. Les dos parts van mostrar la seua satisfacció per haver arribat a un acord “en un temps rècord”. “Estem molt contents de poder firmar l’acord i creiem que és vital tenir una bona relació entre els treballadors i els empresaris i aquest pacte és una mostra d’aquest bona entesa”, va assenyalar la secretària general de la Fecom, Maria Rosa Armengol. També va destacar que “arribar a un acord d’aquest tipus en sis mesos és un rècord”. Per la seua part, el sindicat UGT va recalcar que l’acord “comportarà una recuperació del poder adquisitiu dels treballadors i feia anys que no s’arribava un consens tan gran”, segons Carme Valls, la seua portaveu, que va valorar positivament que CCOO s’afegís a l’acord “després de sis anys sense estar-hi”.

Vendes iguals o fins i tot pitjors que l’any passat La presidenta de la Federació de Comerç va dir que les vendes a Lleida en el que va d’any estan sent pitjors que en l’exercici anterior. El temps més plujós de l’habitual d’aquesta primavera podria ser una causa, encara que Maria Rosa Eritja no va concretar els motius ni va fixar un percentatge del descens de vendes. En canvi, el president de la Federació d’Associacions de Comerciants de l’Eix, Llorenç González, es va mostrar més optimista i va considerar que el maig va ser un bon mes per al comerç. Així, creu que les vendes del conjunt de l’any han sigut “com les de l’any passat”.

La botiga de Zara, al carrer Major, és una de les més grans de tot l’Eix Comercial.

La botiga de Zara, al carrer Major, és una de les més grans de tot l’Eix Comercial.ÔSCAR MIRÓN

tracking