SEGRE

EDUCACIÓ INVESTIGACIÓ

La UdL dirigirà la base mundial més gran de dades forestals en un consorci internacional

Juntament amb les universitats de Zuric, Pequín i la nord-americana de Purdue || La seua dimensió serà més gran que la de l’ONU i començarà a recopilar i classificar informació a finals d’aquest any

Un instant de la reunió dels responsables del GFBI i de la UdL, dimarts passat al Rectorat.

Un instant de la reunió dels responsables del GFBI i de la UdL, dimarts passat al Rectorat.S.C.D.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat de Lleida (UdL) liderarà i coordinarà un consorci internacional que recopilarà dades forestals de tot el món. La iniciativa permetrà a la UdL acollir una base de dades dels boscos del planeta, que possibilita conèixer les característiques de cada terreny, la seua evolució i l’estat de la massa forestal. Al conveni firmat amb l’entitat Global Forest Biodiversity Initiative (GFBI) col·laboren com centres de dades secundàries les universitats de Zuric, Pequín i Purdue (Estats Units) i la UdL serà l’encarregada de gestionar, organitzar i classificar la informació i tindrà una base de dades més gran que la que té Nacions Unides en aquest camp. “La idea sorgeix de la necessitat que hi ha d’afrontar de forma coordinada els reptes del sector forestal i poder analitzar tota la informació que ens puguin transmetre equips de tot el món”, va explicar el vicerector d’Investigació, Albert Sorribas. El conveni va ser ratificat ahir pel consell de govern de la UdL i Sorribas estima que cap a finals d’aquest any podran començar a recopilar les dades i que, amb el temps, “no només es comptabilitzaran dades forestals, ja que l’objectiu a llarg termini és tenir una base de dades de tots els biomes i que permeti estudis globals de gran importància per a la diversitat i sostenibilitat del planeta”, va apuntar.

El naixement d’aquest conveni es remunta al 2016, “quan es va parlar de la necessitat de compartir dades i investigadors forestals de tot el món i Lleida va proposar ser el centre que gestionaria la informació, el 2017 van presentar la proposta i avui ja és una realitat i un exemple de cooperació internacional de dades”, va dir Jingjing Liang, coordinador del GFBI. “Els beneficis i utilitats que pot tenir aquesta base de dades mundial poden ser molt variats”, va explicar Robert Wagner, responsable del departament forestal de la universitat de Purdue. “Podrem conèixer les característiques dels nostres boscos, les singularitats de cada entorn, saber quins éssers vius poden viure a determinades zones i donar-nos informació per a la lluita contra el canvi climàtic”, va destacar Wagner. Per emmagatzemar i recopilar la informació, la UdL posarà a disposició del projecte la plataforma Agritech BIG DATA i el director del consorci UdL-GFBI serà Sergio de Miguel, professor de la UdL, col·laborador d’Agrotecnio i del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. “Parlem de ser la base de dades forestals més gran del món, i Lleida serà una de les seues impulsores”, va remarcar.

En un altre ordre, ahir es va publicar l’U-Rànquing de la Fundació BBVA, que classifica el rendiment de les universitats espanyoles i situa la UdL quinzena empatada amb 10 universitats més. La Pompeu Fabra lidera el rànquing.

Presència paritària en els òrgans de govern i de representació El consell de govern de la UdL va donar ahir llum verda a la normativa per a la presència “equilibrada” de dones i homes en els òrgans de govern i de representació i altres organismes de presa de decisions. L’objectiu és que les persones de cada sexe que tinguin representació als diferents òrgans de decisió o organismes de la UdL no superin el 60%, ni siguin inferiors al 40%, en cada un dels casos. Aquesta normativa és informativa però no té caràcter sancionador. El consell també va aprovar l’actualització del reglament d’actuació en casos de violència de gènere per adaptar-lo a la legislació catalana. També es va aprovar la partida d’ajuts i beques que la universitat ofereix a l’estudiantat de cara al curs que ve, que comptaran amb un pressupost de 454.488,30 euros. La majoria d’aquest import es destinarà a ajuts per a l’habitatge (150.000 euros) i el desplaçament diari dels seus alumnes (50.000 euros).

tracking