SEGRE

ESNOTICIA

Viatges, formació i feina, les tres alternatives dels joves per a l'estiu

328204_1.jpg

328204_1.jpgSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estiu és per als estudiants sinònim de sol i platja, encara que cada vegada són més els que aposten per aprofitar les vacances per continuar formant-se o treballar per guanyar una mica de diners. Els experts destaquen que la sobreformació i les feines esporàdiques estan motivades per un model d’ocupació precari.

L’estiu acostuma a ser per als estudiants sinònim de sol, platja i molt temps lliure per recarregar les piles amb els amics. Tanmateix, cada vegada són més els que aposten per aprofitar cada segon de les vacances per seguir formant-se o guanyar una mica de diners. Segons la directora del Centre d’Estudis sobre Joventut i Societat de la Universitat de Lleida, l’economista Maria Àngels Cabasés, la sobreformació i les feines esporàdiques estan motivades per un model d’ocupació precari.

“Des de fa anys predomina un model d’ocupació basat en contractes temporals, sous escassos i una baixa protecció legal. Els joves menors de trenta anys han estat els més afectats i, al veure que no troben feines de qualitat, opten per allargar la formació”, explica en aquest sentit Cabasés. A més, la desmotivació professional provoca que en algunes ocasions els joves sobrequalificats s’apartin de la vida laboral i acadèmica durant una temporada.

“Hi ha un mal concepte aplicat als ni-ni. És cert que hi ha molts joves amb un nivell baix d’estudis i en risc d’exclusió social que tenen unes necessitats específiques. Però també hi ha joves sobrequalificats que es troben en una situació ni-ni. I és comprensible que vulguin fer una aturada per plantejar-se cap a on volen continuar”, apunta. Per aquesta raó, alguns decideixen guanyar una mica de diners per continuar estudiant o opten pels voluntariats fora del país, ja que “busquen adquirir competències que no s’aprenen a dins de l’aula, com podrien ser les habilitats socials, la capacitat de resoldre problemes o l’autonomia davant d’una adversitat”. Aquest últim és el cas d’Ariadna Sumalla i Genís Galceran, veïns de la Sentiu de Sió i de Bellcaire d’Urgell, respectivament, que des de finals de juny treballen en una escola de Gàmbia com a part d’un voluntariat.

“El millor d’aquests viatges és que no tan sols és un projecte personal en el qual coneixes altres cultures i aprens a relacionar-te en un idioma que no és el teu; també els nens d’aquests països adquireixen coneixements que els resulten difícils d’aconseguir. Ells aprenen de tu i tu aprens d’ells”, explica

328204_2.jpg

328204_2.jpgSEGRE

tracking