SEGRE

URBANISME LITIGI

El jutge dóna la raó a una parella que reclama a la Paeria la propietat de la plaça Balàfia

La sentència conclou que l’ajuntament es va apropiar la parcel·la el 2007 unilateralment ||

Aspecte actual de la plaça Balàfia, ahir a la tarda.

Aspecte actual de la plaça Balàfia, ahir a la tarda.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magistrat del jutjat de primera instància número 6 de Lleida ha sentenciat a favor d’una parella que va tramitar una demanda contra la Paeria per la propietat de la plaça Balàfia, situada a la part vella del barri. La lletrada de la parella, Pilar Lucena, va explicar a aquest diari que el jutge els ha donat la raó i que amb aquesta sentència “es posa fi a onze anys de batalles en els tribunals amb l’ajuntament”. Segons va explicar Lucena, els seus clients eren propietaris de la finca que ara és la plaça Balàfia des del 1990 però, el 2007, “els va deixar d’arribar l’Impost de Béns i Immobles per aquest terreny i van descobrir que l’ajuntament es va apropiar aquest espai de forma unilateral i que va incloure a l’inventari de patrimoni municipal sense haver-lo expropiat ni haver donat cap compensació als meus representats, simplement fent un canvi de titularitat a través de la referència cadastral de la parcel·la”.

En un primer moment, la parella va presentar un recurs a través del contenciós administratiu reclamant la propietat dels terrenys, però el jutge va acabar resolent que, sense pronunciar-se sobre el fons de l’assumpte, aquest conflicte s’havia de resoldre per la via civil. La parella va presentar la demanda al jutjat de primera instància número 6, que el maig del 2017 la va admetre a tràmit i el judici es va celebrar a començaments de l’octubre d’aquell mateix any. Nou mesos després, el jutge els ha donat la raó i l’ajuntament té 20 dies per recórrer.

Ara, amb la sentència tot just sortida del jutjat, Lucena és prudent amb el futur de la finca. “Ja veurem el que es farà. El que volien els meus clients era recuperar la titularitat de la plaça, que la Paeria deixi d’apropiar-se-la. Ni tan sols havíem demanat diners ni hem valorat el terreny, només recuperar el que era seu”, explica Lucena.

Per la seua part, l’ajuntament no va voler fer ahir cap valoració, ja que els seus serveis jurídics estan estudiant la sentència i es pronunciaran en els propers dies. En el moment en què la demanda va ser admesa a tràmit van argumentar que la finca era municipal arran de l’execució del plantejament urbanístic en el moment en què es va reordenar la zona.

Una finca feta plaça el 2014 i situada al centre del barri La plaça Balàfia, situada al centre de la part antiga d’aquest barri i molt a prop del col·legi del mateix nom, va estar sense urbanitzar fins fa quatre anys. El solar tenia diversos desnivells, era utilitzat com a aparcament provisional en una part i s’omplia de clots i fang cada vegada que plovia. La seua urbanització era una de les reivindicacions històriques de l’associació de veïns, que va arribar a recollir més de mig miler de firmes per exigir-la. Finalment, aquesta actuació es va acabar convertint en una realitat el juny del 2014, quan va ser inaugurada la plaça, situada entre els carrers Castelló Aleu, Escultor Corselles, Valls d’Andorra i Ciutadilla. Les obres van comptar amb un pressupost de 300.000 euros. L’advocada representant de la parella de Balàfia que ha guanyat el cas, Pilar Lucena, va recalcar que la parcel·la que era objecte de litigi incloïa tota la plaça, no només una part d’aquesta.

tracking