SEGRE

TRÀNSIT REFORMES

La DGT podria sancionar amb fins a sis punts l'ús del mòbil al volant

Actualment aquesta infracció en resta tres del carnet de conduir || Les carreteres lleidatanes van acumular cinc multes al dia per aquestes distraccions el 2017

Imatge d’arxiu d’un control de trànsit dels Mossos d’Esquadra a Lleida.

Imatge d’arxiu d’un control de trànsit dels Mossos d’Esquadra a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Enviar missatges amb el mòbil mentre es condueix podria sancionar-se amb la retirada de fins a sis punts del carnet. Així ho va anunciar ahir el director general de Trànsit, Pere Navarro, qui va assenyalar que el Govern central està estudiant apujar la sanció per xatejar amb el mòbil al volant amb una retirada d’entre 4 i 6 punts en lloc dels 3 que actualment suposa la multa per aquest tipus d’acció al volant. L’any passat, a Ponent es van posar cinc multes al dia a conductors per utilitzar el mòbil, amb un total de 1.655 expedients fins a l’1 de desembre.

A aquestes cal afegir unes altres 261 sancions per distraccions a les carreteres lleidatanes l’últim any, una xifra que va augmentar un 13% respecte al 2016.

En una entrevista per a Cadena Ser, el director de la DGT va assenyalar que l’actual permís per punts va suposar “un abans i un després” quan va entrar en vigor l’any 2006, però va recordar la necessitat d’“aprofitar l’experiència acumulada per posar-lo al dia”. De fet, va posar èmfasi que des de l’any 2016, les distraccions s’han posicionat com a primera causa d’accident mortal a Espanya, al davant fins i tot del consum d’alcohol o la velocitat. “Aquestes distraccions tenen un nom, l’ús excessiu i inadequat del mòbil”, va alertar Navarro, que a més va advertir que es tracta d’un “tema generalitzat” a tot l’Estat.

Igualment, va assenyalar que no és menys “nociu” parlar per telèfon al volant amb el de mans lliures, ja que, segons el seu parer, el simple fet d’estar parlant suposa una distracció més gran que si es té el dispositiu mòbil a la mà.

Trànsit va imposar l’any passat 1.655 expedients sancionadors a Ponent per utilitzar el mòbil al volant

Quant a altres mesures a prendre, va insistir que les companyies de telefonia “moguin fitxa” per generalitzar el mode cotxe com el mode avió per evitar les distraccions a la carretera.

D’altra banda, va opinar que la taxa d’alcoholèmia zero no ha reduït la sinistralitat en altres països i demana complir els límits. Combatre les distraccions al volant és la principal preocupació de les autoritats. A les comarques lleidatanes, accions com mirar el WhatsApp o respondre una trucada són darrere de més d’un de cada quatre accidents amb víctimes.

Actualment, a més de la pèrdua de tres punts del carnet, les distraccions es multen amb 200 euros.

LES CLAUS Sanció actual. Les distraccions suposen actualment la retirada de tres punts del carnet i una multa de 200 euros. El Govern es planteja ampliar la sanció a la pèrdua d’entre 4 i 6 punts ja que aquesta infracció s’ha convertit en la principal causa de mortalitat a la carretera a Espanya, segons la Direcció General de Trànsit. Dotze anys del carnet per punts. Des que es va posar en marxa el 2006, més de 74.00 conductors lleidatans han perdut punts al carnet de conduir per infracció de trànsit, la qual cosa ha suposat la retirada de més de 400.000 punts durant aquest període.

tracking