SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

El pres acusat de l'assassinat del seu company de cel·la deia que veia dimonis

El pres de Lleida acusat de matar el seu company de cel·la dimecres passat havia dit diverses vegades que veia dimonis. Dies abans l’havien atès a la Infermeria del penal a causa d’una crisi. Quan els funcionaris van fer el recompte, se’l van trobar amb la maleta feta per anar a una cel·la d’aïllament.

Un cotxe dels Mossos a l’entrar a la presó dimecres passat al matí després de registrar-se l’assassinat.

Un cotxe dels Mossos a l’entrar a la presó dimecres passat al matí després de registrar-se l’assassinat.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quan els funcionaris del mòdul 5 van obrir la cel·la de Gherghescu Ionut per fer el recompte el matí de dimecres passat se’l van trobar amb les maletes fetes i amb el cos sense vida de Silva Washington a la vora. Ionut havia fet les maletes perquè sabia perfectament que l’endemà al matí seria aïllat al Departament Especial de Règim Tancat (DERC), en què són castigats quan hi ha incidents els reclusos que, com ell abans d’aquests fets, compleixen condemna en règim ordinari de segon grau.

L’evidència que el que havia passat hores abans a la cel·la era un crim no es podia ocultar, per la qual cosa la regressió de grau de Ionut estava cantada. Es tracta d’un reclús que, segons han explicat a aquest diari fonts penitenciàries, havia provocat diversos incidents menors abans que es registrés aquest crim. Deia sovint, segons aquestes fonts, que veia dimonis. Dies abans que tingués lloc l’assassinat havia rebut atenció a la Infermeria de penal a causa d’una crisi.

En més d’una ocasió s’havia queixat al menjador de la qualitat del menjar. Però els incidents que havia protagonitzat fins ara havien estat de poca importància, de manera que es trobava en un mòdul penitenciari en el qual compleixen condemna reclusos de baixa conflictivitat, moltes vegades amb feines als tallers penitenciaris.

La víctima, per la seua banda, era un intern primerenc, és a dir, la condemna de dos anys i mig que complia per un robatori amb intimidació era el primer que l’havia portat a la presó. Va morir dessagnat a causa d’una brutal agressió.

Arma

Fonts pròximes al cas van explicar que la ferida a la jugular que presentava la víctima s’hauria pogut produir amb una arma casolana fabricada amb les fulles que utilitzen els interns per afaitar-se. Pel que sembla, aquesta arma no ha aparegut. Els reclusos de règim ordinari en segon grau poden tenir fulles per afaitar-se. Tanmateix, no poden tenir-ne els que estan al departament especial de règim tancat, en el qual es troba ara Ionut, on només se’ls faciliten fulles per al moment d’afaitar-se i posteriorment les han de tornar.

Silva Washington Edat: 40 anys. Condemna: Dos anys i mig. Delicte: Robatori amb intimidació. Compliment: 2019. Washington va ser condemnat a dos anys i mig de presó per un delicte de robatori amb intimidació. Es dóna la circumstància que aquesta és la primera sentència que ha comportat que trepitgés una presó. Veí de Sort, havia nascut a l’Uruguai i dimecres va perdre la vida a la cel·la a mans, pel que sembla, de Ionut. Gherghescu Ionut Edat: 33 anys. Condemna: 6 anys de presó. Delicte: Violència masclista. Compliment: 2019. Ionut va ser condemnat per un jutjat de Tortosa a sis anys de presó per haver tallat els tendons de les cames a la seua dona. Veí de Vinaròs, havia nascut a Romania i complia condemna  el 2019. Ara se li imputa l’assassinat del seu company de cel·la, per la qual cosa podria complir molts anys més. 

Va morir dessagnat per la brutal agressió

Silva Washington va morir dessagnat a causa de la brutal agressió que va patir dimecres a la matinada a la seua cel·la del mòdul 5 de la penitencieria lleidatana. Li van tallar la jugular amb un objecte tallant que l’agressor hauria fabricat presumiblement amb una fulla d’afaitar, una possibilitat que s’investiga. Quan els funcionaris van obrir la cel·la, estava a terra de cap per avall enmig d’un gran bassal de sang que havia perdut pel coll a causa d’aquesta ferida i per la boca pels forts impactes que va rebre a la cara, ja sigui a cops de puny o bé colpejant-li el cap a terra

Va ser condemnat per tallar els tendons de les cames a la seua dona Gherghescu Ionut compleix una condemna de sis anys de presó per haver tallat els tendons de les cames de la seua dona. Abans de ser empresonat residia a Vinaròs i la condemna li va imposar un jutjat de Tortosa. Els fets pels quals va ser condemnat donen una idea del caràcter conflictiu d’aquest reclús. Per la seua banda, la víctima, Silva Washington, residia a Sort i va ser condemnat a dos anys i mig de presó per un robatori amb intimidació. En el seu cas, no se li ha conegut cap incident des que va ingressar a la presó lleidatana. Més aviat al contrari, ja que com que es tractava d’un intern primerenc que mai havia trepitjat una presó abans d’ingressar a la penitencieria lleidatana, havia estat víctima de petits incidents protagonitzats per altres reclusos. Es dóna la circumstància que tant Ionut com Washington complien les respectives condemnes l’any que ve. La direcció general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat ha obert una investigació interna per determinar les circumstàncies del crim. Un crim que és el primer que es registra a les comarques de Lleida aquest any, ja que no n’hi havia hagut cap des que el juny del 2017 Eduard Ardiaca, un veí de Balàfia, va aparèixer al maleter del seu cotxe a Barcelona. Un assassinat pel qual va ser arrestat el seu cunyat, l’empresari carni Josep Puig-Gros, i que va tenir lloc a l’obrador de Torre-serona. L’any passat va ser atípic, amb cinc assassinats en només sis mesos. Pel que fa a la resta de casos, van ser els dels dos agents rurals morts a Aspa per un caçador, la funcionària del carrer Acadèmia i una dona assassinada pel seu fill a Bellvís. Tots ells han estat resolts.

Un cotxe dels Mossos a l’entrar a la presó dimecres passat al matí després de registrar-se l’assassinat.

Un cotxe dels Mossos a l’entrar a la presó dimecres passat al matí després de registrar-se l’assassinat.ITMAR FABREGAT

La víctima, S. Washington (esquerra), i l'homicida, G. Ionut

La víctima, S. Washington (esquerra), i l'homicida, G. IonutITMAR FABREGAT

tracking