SEGRE

SANITAT INFORME

Reconeixement a l'atenció a l'Arnau

Un estudi en el qual van participar 219 pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica que van a Urgències qualifica de “molt satisfactori” el tractament

L’equip que ha participat en l’estudi de l’atenció a pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica.

L’equip que ha participat en l’estudi de l’atenció a pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica.ARNAU DE VILANOVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi efectuat a l’Arnau de Vilanova, publicat a la revista Medicine, constata que la gestió dels pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) a Urgències és “molt satisfactòria”, segons les guies clíniques. L’estudi l’ha elaborat el Grup d’Investigació Transversal de la Urgència, liderat per Maria José Abadías, en col·laboració amb el Grup d’Investigació Translacional en Medicina Respiratòria de l’Institut d’Investigació Biomèdica IRBLleida, dirigit per Ferran Barbé.

En l’anàlisi, portada a terme entre els mesos de gener i maig del 2016, van participar 219 pacients diagnosticats d’MPOC atesos a Urgències. L’objectiu era descriure les característiques clíniques d’aquests pacients i avaluar-ne la gestió per part de l’hospital. El 84 per cent dels participants van ser homes i un 74 per cent va necessitar ingressar a l’hospital. Segons les guies clíniques, la qualitat de l’atenció va ser “molt satisfactòria” i no hi va haver cap ingrés injustificat.

No obstant, queden qüestions per millorar. Un dels reptes és obtenir el cultiu de l’esput de tots els pacients, així com reduir el temps d’espera entre l’alta hospitalària i el seguiment del metge de família. L’MPOC és la quarta causa de mort al món i més del 90 per cent dels diagnosticats fuma o ha fumat durant molts anys. A Catalunya és un dels motius més freqüents d’atenció a Urgències. El 9,2 per cent de la població major de quaranta anys té aquesta malaltia.

tracking