SEGRE

URBANISME PLA MARIOLA 20.000

Quatre de cada deu habitatges de Ramiro Ledesma estan buits i un 12 per cent, okupats

La Paeria demana ajuda per regenerar el barri a Generalitat i Estat, i també als bancs, ja que tenen en propietat 126 dels pisos || Els veïns exigeixen inspeccionar els edificis pel mal estat en què es troben

Un dels blocs Ramiro Ledesma, a la Mariola.

Un dels blocs Ramiro Ledesma, a la Mariola.S.E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Als Blocs Ramiro Ledesma (ara Grup Mariola) i els tres edificis de Cardenal Cisneros inclosos al pla Mariola 20.000, destinat a regenerar el barri, hi ha un total de 508 pisos en els quals viuen 700 persones de 309 nuclis familiars. Del total d’habitatges, 204 estan buits (un 40,1%), 66 okupats (12,9%) i 238 estan en situació regular (46,8%). Aquest és el resultat del cens efectuat per la Paeria i que ahir va detallar la portaveu del govern municipal, Montse Mínguez, després de la primera reunió de la comissió de seguiment del projecte, que va presidir l’alcalde, Fèlix Larrosa. Aquest pla preveu, en un horitzó de deu anys, enderrocar aquests edificis i construir-ne de nous.

Mínguez va anunciar que, darrere d’aquesta “radiografia”, aquesta tardor iniciaran un procés participatiu que constarà d’una banda d’una enquesta als veïns de la zona afectada (involucrarà la Universitat de Lleida i joves del barri) i d’altra banda, de tallers informatius per rebre propostes relacionades amb la construcció d’immobles, zones verdes o equipaments. Va afirmar que intentaran que hi participin “líders d’opinió del barri, comerciants, el centre de salut, treballadors socials i la parròquia de la Mercè, per exemple”. “Activar persones que puguin fer aquests tallers per opinar sobre tot el projecte de la Mariola, que s’allargarà deu anys. Intentarem que defineixin quina Mariola volen en un futur”, va subratllar. Aquest procés ha d’ajudar a definir la zona per la qual començarà la regeneració urbanística, que s’iniciarà pels edificis que es trobin en pitjor estat. En aquest sentit, el coordinador d’Urbanisme, Joan Blanch, va apuntar que els blocs de Cardenal Cisneros tenen problemes de salubritat a causa de filtracions. Així mateix, el tinent d’alcalde Xavier Rodamilans va dir que el col·lectiu més vulnerable dels residents a la zona són les 27 persones majors de 65 anys, un 13% del total.

La portaveu del govern va remarcar que l’oficina d’atenció als veïns de la Mariola, que ja ha rebut seixanta consultes, seguirà oberta amb dos tècnics de serveis socials, un d’urbanisme i un assessor jurídic. Va assenyalar que consultaran el Col·legi d’Arquitectes en la redacció del pla i va anunciar que han sol·licitat visita a la Generalitat i a l’Estat per demanar-los la seua implicació econòmica. També va apel·lar al “compromís ètic i social” de les entitats financeres, ja que “són propietàries de 126 dels pisos, alguns dels quals okupats i altres en situació regular”.

Per la seua part, veïns de Ramiro Ledesma reclamen que l’ajuntament efectuï inspeccions dels edificis per determinar-ne l’estat. Argumenten que així s’ha fet al Grup Sant Isidori de Mollerussa, que està previst demolir i del qual ja s’han desallotjat veïns de pisos amb deficiències estructurals.

tracking