SEGRE

SALUT BALANÇ

La meitat dels majors de 65 anys de Lleida prenen tranquil·litzants o antidepressius

Gairebé un terç dels lleidatans van consumir antibiòtics l’any passat || La regió sanitària de les comarques del pla és la que registra menys ingressos hospitalaris per habitant de tot Catalunya

Imatge d’arxiu d’una farmacèutica amb envasos de psicofàrmacs.

Imatge d’arxiu d’una farmacèutica amb envasos de psicofàrmacs.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Gairebé la meitat dels lleidatans majors de 65 anys –concretament un 48,42% a la regió sanitària del pla de Lleida i un 48,06% a la de l’Alt Pirineu– van prendre psicofàrmacs l’any passat. Així ho constata l’informe de la central de resultats corresponent al 2017 que va presentar ahir l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). El consum de medicaments hipnosedants (tranquil·litzants i somnífers), antidepressius i antipsicòtics és sensiblement més alt entre les dones que entre els homes, amb un 58,15% i un 35,84%, respectivament. Els resultats relatius a la prescripció de fàrmacs també indiquen que un terç dels majors de cinquanta anys (el 34,62 per cent al pla i el 36,15% al Pirineu)va consumir protectors d’estómac per disminuir la quantitat d’àcid gàstric, i que gairebé un 30% dels lleidatans (28,35% al pla i 29,92% al Pirineu) es van prendre algun antibiòtic al llarg de l’any passat. Aquest últim percentatge supera lleugerament la mitjana de Catalunya, que és del 26,8 per cent.

A l’hora d’analitzar l’índex de qualitat de la prescripció farmacèutica, basat en factors com la selecció de medicaments, l’ús de nous o un possible excés de receptes, tot això en relació amb la despesa global, conclou que l’equip d’Atenció Primària de les Borges té el millor índex de qualitat a Lleida, mentre que el pitjor és el d’Alfarràs, que també se situa segon per la cua a nivell de Catalunya, lleugerament al darrere del del Solsonès (el cinquè pitjor) i de Lleida Rural Nord (setè per la cua). D’altra banda, la regió sanitària del pla de Lleida és, i amb una notable diferència, la que registra una menor taxa d’hospitalització a tot Catalunya, amb 103,5 ingressos per cada mil habitants, quan la mitjana global és de 116,3. Precisament, l’Alt Pirineu se situa molt a prop d’aquesta, amb 115, i la segona millor després de la de Lleida és la de Barcelona, amb 111,5.

Un terç dels majors de cinquanta anys consumeixen medicaments per disminuir l’àcid gàstric

A nivell del conjunt de Catalunya, l’informe de la central de resultats subratlla que el sistema sanitari públic va augmentar un 2,3 per cent l’activitat hospitalària, fins a arribar a les 632.934 altes, 19.804 més que l’exercici del 2016, i que les visites als CAP també van créixer lleugerament, amb un total de 46.183.435. Les dones són les principals usuàries dels ambulatoris, ja que la seua mitjana anual de visites és de 7,1, mentre que la dels homes es queda en 5,4.

tracking