SEGRE

BARRIS MARIOLA

Bancs deuen 13.400 euros per l'aigua de pisos okupats en un bloc

Veïns del grup Gaspar de Portolà insten les entitats a pagar després de rebre una demanda judicial d’Aqualia || La situació es repeteix en altres habitatges

Imatge aèria de blocs de pisos socials al barri de la Mariola.

Imatge aèria de blocs de pisos socials al barri de la Mariola.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Veïns d’un bloc de Gaspar de Portolà, a la Mariola, denuncien que els bancs propietaris de pisos okupats acumulen un deute de 13.400 euros per l’impagament bàsicament de factures de l’aigua, de despeses de la comunitat, de manteniment i de l’assegurança des de l’any passat.

L’edifici té setze pisos, sis estan okupats i en vuit viuen els seus propietaris, mentre que els altres estan buits. Com que el comptador d’aigua és de la comunitat, l’han de pagar entre tots, però segons denuncien alguns veïns “els propietaris dels pisos okupats, que són bancs, no volen pagar les factures de l’aigua, de manteniment de l’edifici i de l’assegurança”.

Els veïns critiquen que els bancs es neguen a pagar la neteja dels dipòsits d’aigua comunitaris

En concret, van assegurar que una entitat bancària deu 3.400 euros; una altra, 3.200; una altra, 4.250; una altra, 1.380, i una última, 1.130. Davant del deute acumulat, els veïns van explicar que la comunitat ha estat demandada per part de la concessionària Aqualia. “Hem intentat moltes vegades posar-nos en contacte amb els bancs perquè eixuguin el deute però no ens fan cas”, van manifestar.

Els veïns també van explicar que si el comptador supera un consum de 388 metres cúbics cada dos mesos s’aplica una tarifa molt més cara que fa que la factura es dispari. “Sempre ens passem per culpa dels okupes, que fan una despesa innecessària de l’aigua”, van denunciar els veïns.

Així mateix, fonts solvents van indicar que aquesta situació es repeteix en altres pisos okupats de la ciutat en què els propietaris són entitats bancàries. La Paeria va anunciar el mes passat la creació d’un fons de 80.000 euros per evitar que comunitats de veïns hagin d’assumir factures d’aigua impagades de pisos okupats, tot i que encara no s’ha posat en marxa. L’ajuntament aportarà 30.000 euros i Aqualia, 50.000.

Però la negativa dels bancs a pagar les despeses de comunitat no s’emmarca només en els deutes amb els proveïdors, sinó que també poden tenir conseqüències per a la salut dels veïns. Un exemple d’aquest fet passa als blocs Ramiro Ledesma, on alguns veïns han denunciat “que els dipòsits d’aigua de la comunitat estan plens de coloms i rates mortes. L’aigua està contaminadíssima i, com que la majoria d’aquests habitatges estan okupats i són propietat de bancs, no volen pagar per netejar-lo”, assegura un veí, que diu que “ja no pago la quota de comunitat. Per què? Si no tinc ni aigua potable”, es queixa.

Consultes a les entitats per redactar un pla d’acció social

L’ajuntament porta a terme aquestes setmanes una ronda de consultes amb les diferents entitats i associacions de la Mariola per conèixer “les carències i les virtuts del barri”. L’objectiu és conèixer l’opinió directa dels residents de la Mariola per dur a terme un pla d’actuació a nivell social. Ahir, un grup de treballadores dels serveis socials de la Paeria es van reunir amb membres de l’entitat Mariola en Moviment, que els van transmetre que, a més del problema de l’habitatge, el barri necessita “formació per a joves i promoure la creació de llocs de treball i millorar les condicions d’higiene i salubritat ”, va dir un portaveu de l’entitat. “Falten educadors socials als carrers, assistència a gent gran que viu sola i es troba desatesa, formar els joves en un treball i incentivar l’emprenedoria i la riquesa cultural del barri. Cal obrir el barri de la Mariola a la ciutat”, va dir el portaveu de Mariola en Moviment.

tracking