SEGRE

SUCCESSOS CENTRE PENITENCIARI

Sis reclusos violents s'amotinen a la presó de Lleida per un tall de llum

Mitja dotzena de reclusos dels mòduls conflictius de la presó de Lleida van protagonitzar ahir de matinada un motí arran d’un tall en el subministrament elèctric que va durar vuit hores. Van destrossar les cel·les, inclosa una paret, i en van llançar la runa contra els funcionaris, que van haver d’intervenir per reduir-los i els van aïllar de la resta.

Vista aèria de les instal·lacions del Centre Penitenari Ponent.

Vista aèria de les instal·lacions del Centre Penitenari Ponent.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els funcionaris de la presó de Ponent van viure una situació complicada la nit de dilluns i la matinada d’ahir després que sis reclusos violents s’amotinessin per un tall de llum que va durar unes vuit hores. Segons van confirmar fonts del departament de Justícia a aquest diari, deu minuts després de les deu de la nit de dilluns es va registrar una avaria al subministrament elèctric de la presó que va afectar tots els mòduls. Automàticament es van engegar els generadors que van aprovisionar d’electricitat els serveis bàsics com els sistemes de seguretat, la infermeria i l’electricitat dels patis.

Segons afirma Justícia, els funcionaris van anar informant els presos de l’avaria elèctrica fins que sis interns del mòdul 6 i del règim tancat, on estan els reclusos amb conductes violentes o que no poden conviure amb la resta d’interns, van començar un motí al no poder veure la televisió. Fonts pròximes al cas van assenyalar que aquests van animar la resta de presos a fer soroll, colpejant a les portes de les cel·les i causant una gran alteració. Aquests sis interns (quatre del règim tancat i dos del mòdul 6) van causar el motí al destrossar per complet les seues cel·les (llits, lavabos i canonades), i fins i tot van fer un forat a la paret que uneix dos de les cel·les. Els interns van utilitzar els trossos de formigó per llançar-los contra els funcionaris que van intervenir per reduir-los. Una vegada finalitzada l’actuació dels treballadors, els amotinats van ser traslladats a aïllament. Fonts penitenciàries van assenyalar que vuit funcionaris van resultar ferits amb contusions. La presó va patir la falta de subministrament elèctric fins que el servei de manteniment va poder restablir-lo entre les 5.30 i les 6.00 hores. Durant la jornada d’ahir, els tècnics seguien investigant l’origen de l’avaria. Mentre va durar l’incident es va ampliar la seguretat a l’exterior del centre penitenciari amb patrulles dels Mossos d’Esquadra.

Crims al centre

Aquest motí arriba dos mesos després que un intern de Ponent matés el company de cel·la. El passat 1 d’agost, Gherghescu Ionut, de 33 anys, va assassinar el seu company, Silva Washington, de 40 anys, agredint-lo a cops de puny i amb un objecte tallant. L’homicida complia una condemna de sis anys de presó per tallar els tendons a la seua dona i estava previst que sortís de presó l’any que ve. La víctima complia una pena de dos anys i mig per un robatori amb intimidació i també acabava la condemna el 2019. El pres homicida va ser traslladat al principi a l’hospital Santa Maria de Lleida per a una evaluació psiquiàtrica, però després de destrossar una habitació del centre el van evacuar al mòdul psiquiàtric de la presó de Can Brians, a Barcelona. L’últim crim al Centre Penitenciari Ponent abans d’aquest es va produir el novembre del 2000, quan un intern, Mario Casteras, va agafar una barra d’un aparell per fer peses i va matar en un atac de gelos Juan Jesús Iglesias, que tenia 32 anys. L’Audiència de Lleida el va condemnar a setze anys de presó per aquest assassinat.

Vaga d’hores extra per exigir més plantilla

Els sindicats CSIF i UGT fa temps que reclamen un increment de la plantilla per renovar el personal i cobrir les places per jubilació. En aquest sentit, el CSIF va fer una crida ahir als funcionaris a no fer hores extra a partir de l’1 de novembre per exigir al Govern més personal i el final de les retallades, a més de renovar la plantilla i dotar la presó de més caps d’unitat. D’altra banda, el responsable d’UGT de Presons a Catalunya, Xavier Martínez, va assenyalar que estan preocupats per la situació a Ponent, amb falta d’inversió a les instal·lacions i a la plantilla, i per l’augment de presos conflictius després de l’últim trasllat de mig centenar d’interns procedents de Lledoners el mes d’agost passat. Els dos sindicats assenyalen que Ponent és el cas més greu de Catalunya.

Troben mort un intern a la infermeria Funcionaris de la presó de Ponent van trobar ahir al matí un dels interns mort en el mòdul d’infermeria. Es tracta de Juan José J.J., de quaranta anys, que complia condemna per furt. Fonts de Justícia van assenyalar que el jutge de guàrdia va obrir una investigació sobre la mort de l’intern i l’informe del forense determinarà les circumstàncies, encara que tot apunta que es tracta d’una mort per causes naturals. La conselleria va descartar ahir que tingués res a veure amb el motí que es va registrar hores abans.

tracking