SEGRE

EDUCACIÓ SERVEIS

Desenes d'Ampes perdran la gestió directa del menjador a causa d'un nou decret

Només al Segrià són 32 les afectades i la Fapac reclama a Ensenyament que faci marxa enrere en el projecte || La conselleria al·lega que la llei de contractes del sector públic l’obliga a assumir el servei

Alumnes de l’Escola Alba ahir al menjador, la gestió del qual porta directament l’Ampa del centre.

Alumnes de l’Escola Alba ahir al menjador, la gestió del qual porta directament l’Ampa del centre.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Desenes d’associacions de mares i pares (Ampes) de Lleida que ara gestionen directament el servei de menjador al seus col·legis hauran de deixar de fer-ho quan entri en vigor el nou decret que prepara el departament d’Ensenyament, al qual s’oposen frontalment tant la Federació de Pares de Catalunya (Fapac) com les associacions afectades. La Fapac va informar que només al Segrià hi ha 32 menjadors escolars gestionats per les Ampes, gairebé la meitat dels quals a la capital. La portaveu a Lleida de la Fapac, Elisa Solé, va explicar que en part les associacions de mares i pares contracten els cuiners i monitors, mentre que en d’altres el que fan és contractar l’empresa que consideren que presta un millor servei per als seus fills. La resta dels menjadors estan gestionats pel consell comarcal, que contracta empreses de càtering a través d’un concurs públic.

Solé va destacar que “la idea [de la conselleria] és que el pròxim curs la gestió de les Ampes desaparegui i tots els menjadors quedin en mans dels consells comarcals”. “El que pretén és que els pares no puguem gestionar-los”, va afegir, i va afirmar que faran tot el possible perquè aquest projecte de decret sigui revocat, per a la qual cosa estan disposats a fer mobilitzacions. La portaveu dels pares, que també va reivindicar que el menjador hauria de ser gratuït, va assenyalar que si per llei l’administració ha d’assumir el servei, ha de buscar un alternativa que permeti mantenir la gestió de les Ampes en lloc que tots els menjadors passin a estar gestionats per empreses de càtering.

Ampes afectades diuen que la qualitat del servei és molt pitjor en menjadors gestionats pels consells

Les Ampes afectades comparteixen aquesta postura. Com a exemple, Carme Casanovas, de l’Escola Alba, va indicar que “tenim cuina pròpia, contractem els monitors, organitzem les activitats extraescolars i decidim els menús prioritzant productes de proximitat i ecològics”. “Els nens mengen molt bé i els pares estan contents; en canvi, la qualitat del servei en menjadors gestionats pel consell és molt pitjor”, va prosseguir. “Veiem amb molta preocupació aquest decret, si l’administració ha d’assumir aquest servei, seria molt fàcil que el contracti i nosaltres [les Ampes] el gestionem”, va concloure.

Per la seua part, una portaveu d’Ensenyament va subratllar que la llei 9/2017 de contractes del sector públic obliga l’administració a fer-se càrrec d’aquest servei i va insistir que “no hi ha cap voluntat de privatitzar”, en contra del que diu la Fapac. Ensenyament té al seu web un argumentari que, entre altres punts, assegura que els pares participaran en el control del servei a través d’una comissió escollida pel consell escolar de cada centre, que l’objectiu és aconseguir una millor qualitat educativa del menjador, potenciar la qualitat alimentària i garantir la seguretat jurídica i la transparència de la contractació.

tracking