SEGRE

ESNOTICIA

Torra crida a Lleida els ciutadans a repetir la “desobediència pacífica” de l'1-O

El president de la Generalitat, Quim Torra, va instar ahir a Lleida la ciutadania a repetir “l’acte de manifestació massiva de desobediència més important que ha fet el país”, l’1-O, i “amb les mateixes armes: determinació, força, coratge i la no-violència”. “Vam desobeir i vam guanyar l’Estat. Necessitem tornar a fer el mateix”, va recalcar.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“L’1-O va ser l’acte de manifestació massiva de desobediència més important que ha fet el país. Vam desobeir i vam guanyar l’Estat. Per tant, el que necessitem és tornar a fer el mateix i ho hem de fer amb les mateixes armes: determinació, força, coratge i la no-violència.” El president de la Generalitat, Quin Torra, va llançar ahir aquest missatge just abans d’inaugurar el monument en record de l’1-O instal·lat a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), que va ser seu electoral en el referèndum i un dels col·legis que van patir càrregues policials. De fet, l’escultura és la porta de vidre del centre que van trencar els policies per entrar, acompanyada d’una placa que diu: “En memòria dels fets de l’1 d’octubre de 2017 a l’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida. Violència mai més.” El centre també va emetre un audiovisual amb imatges i vídeos de l’1-O titulat Vam votar, vam guanyar i el professor Jordi Prenafeta va llegir una manifest que qualifica d’“inacceptable la repressió policial dels drets inalienables de reunió i expressió” i, sobretot, “la brutalitat desmesurada amb què la policia va atacar professors, alumnes, treballadors, usuaris i veïns”.

Torra va advertir el president de l’Estat, Pedro Sánchez, que els catalans “no renunciarem mai al dret d’autodeterminació” i va subratllar que “el defensarem com vam defensar l’1-O, pacíficament i democràticament, amb aquest esperit de victòria que ens acompanyarà sempre i amb què guanyarem”. Així mateix, va replicar a l’amenaça de Sánchez d’eleccions anticipades si a Catalunya es prioritza el conflicte. “Amb presos polítics, exiliats i gairebé dos mil catalans investigats, processats, que hauran de passar pels jutjats, amb el nostre dret d’autodeterminació, democràtic i pacífic, negat una vegada i altra, de quin conflicte parla?”, es va preguntar. Abans, en un tuit, li va demanar “negociació i pacte com el Canadà i el Quebec”.

El president va avisar que “vindran mesos complicats”, va cridar a participar en les mobilitzacions per “mantenir encesa la flama de l’1-O” i va apel·lar a “fer un Lleida”, amb referència al lema de l’audiovisual de l’EOI. Va demanar “no tenir por de ser lliures, amb totes les conseqüències.” “Anem, i anem junts, amb l’esperit de l’1-O, que les provocacions d’aquests dies no us afectin”, va assenyalar, i va incidir a cridar a la “unitat del poble per aconseguir la república catalana, des del sacrifici que això comportarà”. “Necessitem la força i el coratge de manera organitzada, tenir les entitats més fortes i reflexionar com ho farem”, va indicar, i va instar la ciutadania a “no acceptar les sentències” per la causa de l’1-O “perquè no acceptar-les és ser fidel al mandat de l’1-O”. “Votar no és delicte, el delicte és que et peguin per votar”, va sentenciar.

Visita a la Fira de Sant Miquel i a la Paeria Quim Torra va iniciar el seu periple per la ciutat de Lleida al Palau de la Paeria. L’alcalde, Fèlix Larrosa, li va mostrar el saló de plens i el del Retaule i també va visitar l’arxiu. Al sortir, un centenar de persones el van aclamar amb crits de “president”, “ni un pas enrere” i “us volem a casa”. Després va visitar l’associació La Torxa (més informació a la pàgina 44) i va inaugurar la nova seu de Pimec Lleida (pàgina 31) i el monument en record de l’1-O a l’EOI, en un acte en què van participar centenars de persones. A la tarda, el president de la Generalitat va recórrer durant dos hores la Fira de Sant Miquel i el Saló Eurofruit.

Torra va complir la tradició de la Fira de Sant Miquel i va pujar a un tractor, amb la resta d’autoritats.

Torra va complir la tradició de la Fira de Sant Miquel i va pujar a un tractor, amb la resta d’autoritats.AMADO FORROLLA

Torra va complir la tradició de la Fira de Sant Miquel i va pujar a un tractor, amb la resta d’autoritats.

Torra va complir la tradició de la Fira de Sant Miquel i va pujar a un tractor, amb la resta d’autoritats.AMADO FORROLLA

tracking