SEGRE

Els professors associats denuncien "estar al límit" per la precarietat

Suposen el 60% de la plantilla de la Universitat de Lleida

Imatge de l’assemblea d’ahir de docents associats de la UdL.

Imatge de l’assemblea d’ahir de docents associats de la UdL.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els professors associats de les universitats públiques catalanes han denunciat aquest dimecres estar al "límit" per la "precarietat" que pateixen des de "fa anys", ja que els seus salaris no sobrepassen els 500 euros, i representen el 60% de la plantilla dels professors universitaris. Membres del Personal Docent i Investigador (PDI) de diverses universitats catalanes, que aquest dimecres estan cridats a la vaga per reclamar l’obertura d’una taula negociadora a Catalunya i "regularitzar el professorat associat estructural" de totes les universitats, han assegurat en una roda de premsa celebrada davant la Secretaria d’Universitats que els professors associats són els que estan "sostenint el funcionament de les universitats".

Durant la roda de premsa, el professor de la Universitat de Lleida i membre de l’Assemblea de Professors Associats d’aquesta universitat Marc Macià ha dit que, com a professor associat, el seu salari és tan baix que ha hagut de compartir pis amb estudiants. Macià ha afegit que alguns dels seus companys, "a causa de la precarietat, fins i tot s’han vist en la necessitat de demanar ajuda a serveis socials".

A la Universitat de Lleida, sobre el 60% de la plantilla són professors associats, ha explicat aquest docent, que ha afegit que la contractació en molts casos es fa coincidint amb el curs escolar, del setembre al juny, i "així es van encadenant contractes durant molts anys". El professor ha reclamat la "solidaritat" dels professors titulars de plaça i dels catedràtics d’universitat per "solucionar un problema que és de tot el sistema universitari".

En el mateix sentit s’ha pronunciat el professor associat d’arquitectura de l’UPC Enric Mir, que ha argumentat que "l’actual model universitari està en crisi" i ha citat que en arquitectura de l’UPC, "d’un plantilla de 134 professors, 100 són associats". La universitat a Catalunya "se sustenta sobre els professors associats" que, a més d’"aportar coneixements" per la seua vinculació amb el món empresarial, duen a terme "tasques estructurals que no es corresponen amb les quals ha de realitzar un professor associat", ha insistit la membre del comitè d’empresa de la Universitat de Barcelona Elena Fraj.

En el seu cas, Elena Fraj ha explicat que treballa com a professora associada a dos universitats i que compta amb una petita empresa pròpia. "Treballar en diversos llocs és també un recurs que utilitzem els associat per sobreviure", ha dit. "Ens sentim docents de segona fila", ha lamentat la membre del comitè d’empresa de l’UB Rosa Rodríguez, que ha denunciat la "mercantilització de la universitat" i "les elevades taxes" que estan provocant que des de l’any 2010 hagin perdut "una tercera part de l’alumnat.

Gerard Horta, membre del comitè d’empresa de l’UB, ha expressat la seua satisfacció pel "molt elevat" seguiment de la vaga, convocada pels sindicats CGT i COS, mentre ha destacat la "importància de donar visibilitat a un problema tan greu".

Els estudiants, per la seua part, han convocat a la vaga als Campus Raval i Diagonal de la Universitat de Barcelona (UB), al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Després de passar la nit a l’UAB, grups d’estudiants han bloquejat els accés a la universitat amb piquets informatius, mentre que els Mossos han identificat altres estudiants que havien entrat al campus Ciutadella de l’UPF per passar la nit allà malgrat que estava tancat.

Els estudiants reclamen "l’aplicació de la rebaixa del 30 % de les taxes universitàries i una equiparació entre els preus de màster i grau, aprovades pel Parlament el 2016 i que encara no s’han fet efectives," ha recordat la portaveu del consell de l’Estudiantado de Catalunya (CEUCAT), Laura Delgado.

tracking