SEGRE

Cau xarxa que introduïa vietnamites que eren explotats en centres de manicura, algun d'ells a Lleida

Vista aèria de part de la ciutat de Lleida, amb la Seu Vella al fons.

Vista aèria de part de la ciutat de Lleida, amb la Seu Vella al fons.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional ha detingut trenta-set persones en una operació, amb la participació d’Europol, en la que ha desarticulat una organització que introduïa a Espanya ciutadans vietnamites per després ser explotats en centres de manicura de diverses ciutats, entre elles Lleida. La xarxa, que tenia la seua infraestructura principal a Barcelona i va introduir a Espanya a 730 vietnamites, ha caigut en un operatiu en el que s’han dut a terme més de cent inspeccions a centres de manicura de la capital catalana, Girona, Lleida, Tarragona, Madrid, València, Sevilla, Granada, Múrcia, Almeria, Cadis, Màlaga, Huelva, Còrdova, Sant Sebastià i Lleó.

El mètode utilitzat pel grup era l’ús fraudulent dels procediments de protecció internacional i de menors estrangers no acompanyats iniciats en llocs fronterers aeris, com els aeroports Adolfo Suárez Madrid-Barajas i Barcelona El Prat, i de fet les investigacions van ser iniciades a començaments d’aquest any després de detectar-se un augment de sol·licitadors dels mateixos.

Quan els ciutadans vietnamites obtenien l’accés a Espanya si sol·licitaven protecció internacional rebutjaven l’aprofitament dels recursos assistencials i si era iniciat el protocol per a menors estrangers no acompanyats s’escapaven dels centres en els quals eren ingressats per després, en ambdues situacions, traslladar-se en transport públic normalment en taxi fins Barcelona.

L’organització formava grups de sis a dotze persones i cadascún comptava, en cada ocasió, amb un líder que exercia de guia i els acompanyava en tot el trajecte. Durant el vol a Espanya eren destruïts els seus passaports perquè no fossin identificats i facilitar així la utilització fraudulenta dels procediments esmentats.

L’organització cobrava a cada immigrant 18.000 euros i va establir diferents mètodes de pagament: en efectiu en el lloc d’origen per evitar el rastreig dels diners, generant deutes a abonar mitjançant treballs sense remunerar a Europa o fins i tot amb la cessió de terres i propietats al seu país, amb la qual cosa s’estima que des del gener va recaptar més de tretze milions d’euros.

La xarxa posseïa una infraestructura al Vietnam per a la captació, l’organització del viatge i la gestió de pagaments, i altres en països sud-americans, per a la recepció i acolliment durant diversos dies dels immigrants per simular la seua estada per turisme, així com a Espanya, lloc de recepció, explotació i derivació a diferents províncies i a altres països europeus com França i Alemanya. Entre els arrestats es troben els màxims responsables de l’organització a Europa i en l’operació s’han practicat les referides inspeccions per tot Espanya i deu registres a Barcelona que han possibilitat la intervenció de 60.000 euros, quatre vehicles, dispositius d’emmagatzematge massiu d’informació i diversa documentació.

Entre els detinguts destaca un funcionari de l’Oficina Única d’Estrangers de Huelva que aportava els documents necessaris per justificar els requisits exigits per a la consecució fraudulenta d’una autorització de residència i treball per arrelament social com a resolucions de concessió amb la firma falsificada de la subdelegada del Govern a Huelva. Aquest funcionari estava en connivència amb un empresari vietnamita, que tenia contacte amb altres d’implicats.

Els investigadors han comprovat el tracte humiliant a les víctimes per les condicions del seu allotjament als habitatges de l’organització, on els mantenien tancats de vegades en zulos als quals s’accedia a través d’una trapa. Els immigrant eren traslladats diàriament des dels centres de treball fins aquests pisos després de jornades laborals de dotze hores sense llibertat de moviment.

tracking