SEGRE

JUSTÍCIA NORMATIVA

La Paeria, condemnada per vulnerar drets d'autor en l'Any Oró

Ha d’indemnitzar amb 9.000 € Toni Prim, autor de la foto promocional de l’exposició utilitzada sense el seu permís || L’Audiència desestima un recurs municipal

El mateix Toni Prim va capturar la imatge del cartell amb la seua foto anunciant l’exposició a l’Auditori.

El mateix Toni Prim va capturar la imatge del cartell amb la seua foto anunciant l’exposició a l’Auditori.TONI PRIM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència Provincial ha condemnat la Paeria a pagar una indemnització de 9.000 euros per vulnerar els drets de propietat intel·lectual a l’haver utilitzat una foto del científic lleidatà Joan Oró com a material i imatge promocional de l’exposició Any Oró 2014 sense autorització del seu autor, el fotògraf Toni Prim. La mostra es va celebrar a l’Auditori coincidint amb el desè aniversari de la mort d’Oró per divulgar el seu llegat, i posteriorment es va traslladar al museu del clima a Gardeny.

La sentència confirma la interlocutòria dictada en el seu dia pel jutjat Mercantil, que obliga l’ajuntament a abonar una indemnització de 3.000 euros en concepte de danys i perjudicis patrimonials i una altra de 6.000 “pel dany moral causat per la utilització de la seua fotografia sense respectar els seus drets de paternitat i integritat”. Així mateix, li imposa les costes.

L’Audiència rebutja els dos principals arguments del recurs de l’ajuntament. El primer era que en el procés també havia de comparèixer l’empresa a la qual va contractar l’organització de l’exposició com a responsable solidària, però el tribunal torna a subscriure les tesis de la sentència inicial, que conclou que és l’ajuntament “qui realitza l’acte infractor” al ser l’“organitzador i beneficiari de l’ús no autoritzat de la fotografia”. El segon motiu del recurs incidia que havia actuat de bona fe i que no tenia responsabilitat en els fets perquè al plec de condicions del contracte constava que l’adjudicatària havia d’observar la legalitat vigent.

“La infracció dels drets d’autor no exigeix la concurrència de mala fe”, indica la sentència, i afegeix que quan l’autor es va posar en contacte amb la Paeria advertint que feien servir la fotografia sense la seua autorització, el consistori es va limitar a respondre-li que només havia utilitzat el material cedit per la família Oró, i que “si et sembla bé, podem contactar amb la família perquè, en endavant, facin notar aquesta autoria”. A més, detalla que llavors l’autor va tornar a respondre per escrit que s’estaven vulnerant els seus drets legals, “sense obtenir cap resposta de l’ajuntament, que fins i tot va continuar publicant la fotografia a la pàgina web”.

Per la seua part, fonts del departament d’Hisenda de la Paeria, que va organitzar l’exposició, es van limitar a manifestar a aquest diari que “la família va facilitar fotos al comissari de la mostra sense esmentar si n’hi havia alguna de subjecta a algun impediment. Sempre de bona fe es va donar per sabut que no hi havia cap inconvenient fins que Toni Prim va reclamar-ne la propietat i va exercir els seus drets portant el cas davant de la justícia”.

“Em sap greu anar per la via legal, però no em van donar més opció” Toni Prim va explicar que Joan Oró era amic de la seua família i, en especial del seu pare, que li va fer aquesta foto “dins d’una línia de retrats de personatges de Lleida” i que posteriorment l’hi va regalar. La seua sorpresa va arribar al veure que no només una gran ampliació formava part de l’exposició, sinó que era la imatge promocional al web municipal, en díptics, flyers i tota mena d’anuncis. Prim va assenyalar que la fotografia en poder de la família Oró “estava firmada i identificada”. “Vaig demanar explicacions i una reunió amb la responsable de l’exposició, que era la tinent d’alcalde Montse Mínguez, però mai vaig aconseguir parlar amb ella, només vam intercanviar mails”, va detallar. “Li vaig dir que estava obert a trobar una solució per restituir els meus drets i no vaig rebre cap resposta, això em va obligar a presentar la demanda”, va afegir. Prim va subratllar que “em sap greu haver de reclamar per via legal una cosa a la ciutat on vaig nàixer, he treballat tota la vida i amb la qual em sento identificat, i també que l’ajuntament desconegui la llei, no respecti els drets d’autor i que no donés cap resposta productiva a l’intent de solució amistosa”. “Si haguessin demanat disculpes i ofert una remuneració lògica, no hi hauria demanda”, va concloure.

tracking