SEGRE

SANITAT LABORAL

Salut preveu incentivar que els metges d'Atenció Primària retardin la jubilació

Fórmula per reforçar la plantilla dels ambulatoris i reduir la càrrega assistencial per facultatiu || La conselleria va acordar amb Metges de Catalunya contractar-ne 250, però la borsa de treball està buida

Concentració de metges davant de la seu de la delegació de Salut el 29 de novembre.

Concentració de metges davant de la seu de la delegació de Salut el 29 de novembre.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut té previst introduir canvis a les condicions laborals dels metges d’Atenció Primària per incentivar que els que hi estiguin disposats optin per retardar la jubilació. Aquesta mesura forma part de les alternatives que estudia la conselleria per ampliar la plantilla de facultatius dels CAP, tal com es va comprometre a l’acord a què va arribar amb Metges de Catalunya per posar fi a la vaga que va tenir lloc l’última setmana de novembre. Sobre aquesta qüestió, fonts de Salut van indicar que estan “explorant diverses possibilitats” per reforçar la plantilla dels ambulatoris. En relació amb el retard voluntari de la jubilació, van detallar que estan treballant per “crear les condicions perquè els metges que entrin a l’edat de jubilar-se vulguin allargar la seua carrera”, encara que van precisar que les mesures concretes per incentivar-ho encara es troben en fase d’anàlisi.

El pacte entre Salut i Metges de Catalunya preveu contractar un total de 250 metges de família a tot Catalunya per disminuir la càrrega assistencial que suporten. El problema és que no hi ha professionals disponibles a la borsa de treball, per la qual cosa Salut també va apuntar la possibilitat de contractar titulats procedents de països extracomunitaris. Actualment, els metges de l’Institut Català de la Salut (ICS) s’han de jubilar als seixanta-cinc anys. La principal excepció a aquesta norma, d’acord amb la informació facilitada per fonts del sector, és la dels facultatius d’hospitals que compten amb una plaça vinculada a la universitat, que poden retardar-la fins als setanta. També hi ha una possibilitat, molt restringida, que un especialista sol·liciti retardar la jubilació i l’Institut Català de la Salut, després d’haver avaluat la petició, l’accepti precisament per falta de professionals per substituir-lo.

L’últim any i mig, vuit metges d’ambulatoris de Lleida s’han jubilat anticipadament

Paradoxalment, durant els últims anys han proliferat els metges d’Atenció Primària que han anticipat la jubilació, en bona part per l’elevada càrrega de treball que suporten. Tal com va publicar aquest diari, a la província han estat vuit aquest últim any i mig. Així mateix, el Col·legi de Metges de Lleida va assegurar que almenys setze especialistes han fet el mateix al llarg d’aquest any.

L’acord entre Metges de Catalunya i Salut també inclou reduir la ràtio de pacients per facultatiu de 1.800 a 1.300 i garantir que hi hagi un mínim de dotze minuts d’atenció a cada visita presencial.

Més pacients a Urgències, amb pics de més de tres-cents al dia

La mitjana diària de pacients que han anat a Urgències de l’Arnau l’últim mes, del 19 de novembre al 18 de desembres, és de 276, dotze més que entre el gener i el novembre. A més, tres dies es va superar els tres-cents: el 17 de desembre n’hi va haver 301; el dia 10 van ser 326, i el 26 de novembre, 314. Segons el gerent territorial ICS, Jordi Cortada, “no hi ha cap col·lapse a Urgències, però sí més pressió assistencial” i va matisar que “gran part de l’assistència la cobreix Atenció Primària”. Va explicar que la majoria de pacients són persones grans amb malalties cròniques i complexes.

tracking