SEGRE

ENSENYAMENT SERVEIS EDUCATIUS

Pares, col·legis i instituts denuncien falta de psicopedagogs per atendre alumnes

Al Segrià, n’hi ha 18 per a un centenar de centres i només poden anar a cada un una vegada per setmana || Educació admet que “la xifra no és la idònia” i ho atribueix als pressupostos prorrogats

En aquest espai sobre la teulada de la planta baixa, i un altre davant, es construiran més aules.

En aquest espai sobre la teulada de la planta baixa, i un altre davant, es construiran més aules.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Directors de col·legis i instituts de Lleida, així com la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes (Fapac), denuncien que la falta de personal als equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) provoca massa demora en l’atenció dels alumnes amb dificultats, i les seues famílies. Detallen que cada psicopedagog ha d’atendre els estudiants de diversos centres, de manera que només hi ha fixat un dia de visita per setmana, la qual cosa consideren insuficient, de forma que alguns centres fins i tot han contractat professionals privats com a reforç. Argumenten que el nombre de centres ha augmentat en els últims anys i, per tant, també el nombre d’estudiants amb necessitats, mentre que no ho ha fet el nombre de professionals per atendre’ls.

Els EAP són serveis de suport al professorat per oferir una atenció més adequada especialment als alumnes amb necessitats específiques o dificultats d’aprenentatge, i també a les seues famílies. Per cobrir tot el Segrià hi ha dos equips i cada un disposa de nou psicopedagogs, a banda de treballadors socials (quatre i tres, respectivament) i fisioterapeutes (dos i un). Cada EAP té assignats una cinquantena de centres entre col·legis d’Infantil i Primària (23), instituts de Secundària (11), centres concertats, Zones Escolars Rurals i centres d’educació especial.

La presidenta a Lleida de la Fapac, Elisa Solé, va incidir que “hi ha molta llista d’espera” per ser atès per un psicopedagog de l’EAP i va afegir que algunes associacions de pares d’alumnes sufraguen la contractació de professionals privats. El director d’un institut va explicar que l’any passat van contractar un psicòleg especialista que atén un dia a la setmana (més un altre dia el psicopedagog de l’EAP), un altre va indicar que han preferit perdre professors per poder disposar de tres psicopedagogs en plantilla i un altre va destacar la “professionalitat” del personal dels EAP, però va remarcar que la petició de més recursos en aquest sentit “és una reivindicació de la junta de directors de Lleida”.

Per la seua part, el director dels serveis territorials d’Educació, Carles Vega, va afirmar ser “conscient” que “la xifra no és idònia” i va atribuir la falta de “recursos humans” al fet que la Generalitat fa tres anys que està amb els pressupostos prorrogats. En aquest sentit, va indicar que “podem créixer limitadament en personal d’atenció directa, és a dir, augmentar professorat, però els altres perfils de suport són limitats”.

Per això, quan l’administració disposi de nous pressupostos “faré propostes d’increment de recursos humans per als serveis educatius, no només de psicopedagogs”.

Ampliació de l’institut Ronda per al curs vinent Educació preveu ampliar de cara al pròxim curs 2019-2020 l’institut Ronda construint noves aules en dos espais on només hi ha planta baixa, mentre que a la resta de l’edifici ja hi ha un primer pis.“És una de les actuacions prioritàries del departament”, va indicar el delegat, Carles Vega, i va explicar que aquesta opció és l’única ampliació possible, perquè a l’estar ubicat al costat del col·legi Santa Maria de Gardeny no hi ha terreny disponible al voltant. L’institut Ronda escolaritza actualment 960 estudiants en quatre grups d’ESO, dos de Batxillerat i catorze de cicles de FP. La directora, Natàlia Iranzo, va dir que fa quatre cursos que creixen en nombre d’alumnes, per la qual cosa necessiten més espai, i va destacar que amb les noves aules podran, per exemple, programar més desdoblaments o tenir més espai per a treballs en grup.

tracking