SEGRE

SANITAT IGUALTAT

Les metgesses ja són la majoria

El nombre de dones col·legiades a Lleida supera en més de dos punts el d’homes i va a l’alça || Entre els de menys de 55 anys, elles són el 70 per cent, però tot just ocupen càrrecs directius

392898_1.jpg

392898_1.jpgSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de dones col·legiades al Col·legi de Metges de Lleida ja és superior al d’homes i cada vegada va més a l’alça. L’any 2016 va ser el primer en què hi va haver més dones (898) que homes (889) i la diferència va en augment. L’any 2017 ja eren 919, davant 896 i a data del 31 de desembre del 2018, hi havia 1.877 professionals col·legiats, dels quals el 51,19 per cent eren dones, 961, per 916 homes (48,8 per cent). A més, aquest percentatge és molt superior entre les menors de 55 anys, ja que arriba gairebé al 70%, amb un total de 690 metgesses i 362 metges. En canvi, són una minoria entre els que tenen 65 anys o més.

“La professió mèdica es feminitza progressivament a Lleida”, va destacar ahir el col·legi. El president, Ramon Mur, va assenyalar que “aquesta feminització ens dóna una oportunitat per desenvolupar la igualtat efectiva de gènere”, a banda que “la diversitat permet millorar el sistema”. Considera que, d’aquesta manera, “es dóna una visió més humanista i sensible de la professió, entre altres característiques, i permet ajudar a canviar els referents socials”.

El president del col·legi reconeix que “fan falta més dones en càrrecs i com a referents socials”

Pel que fa als reptes pendents, va reconèixer que “falta que les dones ocupin més càrrecs dins de la sanitat i que siguin referents a la universitat”, però es va mostrar segur que “la paritat als alts càrrecs arribarà a poc a poc”.

Mur va dir també que “fa falta un esforç per part de l’administració i que la igualtat és un compromís dels poders executius per poder donar més justícia social”.

Respecte al fet que hi hagi pacients que se senten més “còmodes” si els atén un home, va dir que la mentalitat arriba a canviar “quan s’experimenta la professionalitat”, ja que és independent del gènere.

La feminització en el món sanitari és una conseqüència directa que cada vegada més dones cursen la carrera de Medicina. “Aquesta carrera és sinònim de constància, esforç, sacrifici i treball i les dones som més estudioses que els homes”, van manifestar aquestes metgesses lleidatanes, que van assenyalar que cada vegada “la dona ja no només s’encarrega de les tasques de la llar, sinó que també fa la mateixa vida laboral que un home”.

tracking