SEGRE

SEGURETAT PRESONS

Dotze funcionaris ferits per presos a Ponent, el doble que el 2017

El CSIF reclama la condició d’agents de l’autoritat i renovar la plantilla

Vista aèria de les instal·lacions de la presó de Ponent.

Vista aèria de les instal·lacions de la presó de Ponent.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les agressions de funcionaris de la presó de Ponent en mans de presos s’ha duplicat l’últim any i el 2018 es van situar en una dotzena, segons un informe publicat ahir pel sindicat CSIF. En el conjunt de Catalunya, denuncia que les agressions a funcionaris van augmentar un 37 per cent l’any passat, i el centre penitenciari de Quatre Camins de la Roca del Vallès és el que acumula més casos, amb un total de 67.

La situació a la presó lleidatana també és alarmant, segons el sindicat. De les dotze agressions que es van registrar l’any passat, quatre van ser greus. En total, es van produir vuit incidents i els funcionaris agredits van estar 74 dies de baixa. Segons va indicar el sindicat, es van elevar al jutjat onze denúncies per aquests fets. Actualment, a la presó de Ponent hi ha 650 interns, davant els 557 d’un any abans. Així mateix, el 2018 hi va haver quinze temptatives d’agressió a funcionaris per part de presos davant els sis casos del 2017. En els últims tres anys, el sindicat ha comptabilitzat una trentena de funcionaris agredits i trenta més que han estat a punt de ser-ho. En aquest sentit, el sindicat va assenyalar que els interns són cada vegada més violents i que respecten menys l’autoritat dels funcionaris. De fet, asseguren que hi ha presos que utilitzen l’agressió “com un motiu de canvi de mòdul o de presó”. Per això, van tornar a reclamar l’aprovació per part de les Corts Generals de la condició d’agents de l’autoritat per al col·lectiu i més formació específica davant d’una població penitenciària “molt diversa, amb problemes psiquiàtrics, d’edat i multiculturalitat”. El CSIF, a més, va tornar a reclamar a la Generalitat mesures per acabar amb l’envelliment de la plantilla, ja que la mitjana d’edat dels funcionaris és de 52 anys.

En el cas de Ponent, els sindicats ja van reclamar mesures urgents a la conselleria de Justícia després d’un incident amb diversos interns que van causar destrosses a les cel·les després d’una apagada al setembre o que un intern tirés un funcionari per unes escales el desembre passat. Entre les reivindicacions, el col·lectiu va reiterar la necessitat d’augmentar les mesures de control a la presó amb la instal·lació de càmeres de vigilància en zones comunes dels mòduls i la renovació de les instal·lacions de la presó, una de les més antigues de Catalunya.

tracking