SEGRE

HABITATGE BALANÇ

Rècord històric de contractes de lloguer firmats en un any, amb 6.679 a la província

L’import mitjà d’un arrendament també va augmentar i ara és de 383,98 euros al mes || Malgrat aquesta pujada, els promotors immobiliaris confien que els preus s’estabilitzin a partir d’ara

Imatge d’arxiu d’un habitatge de lloguer a la capital.

Imatge d’arxiu d’un habitatge de lloguer a la capital.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de contractes de lloguer firmats a la província durant l’any passat va assolir un nou rècord històric, situant-se en els 6.679, quan fa tot just 10 anys no arribaven als 2.000, segons les dades oficials de la Generalitat. L’augment dels contractes de lloguer va al mateix ritme que el preu mitjà de l’arrendament, que l’any passat es va situar en els 383,98 euros al mes, 12 euros més que el 2017 encara que, si comparem aquestes xifres amb les de fa 10 anys, el preu ha baixat 57 euros. Quant a les xifres dels arrendaments a la capital, el 2018 es van oficialitzar 2.581 contractes, 135 menys que en l’exercici anterior, que va registrar el rècord històric.

Per contra, el preu mitjà sí que ha augmentat, al passar dels 407,18 euros del 2017 als 432,32 de l’any passat. Si comparem aquestes dades respecte a les de fa una dècada, el preu dels lloguers a la capital és una mica inferior, ja que el 2008 l’import mitjà d’una mensualitat s’acostava als 458,39 euros, la xifra més alta des que es tenen dades sobre els arrendaments.

No obstant, el cert és que el preu dels lloguers a la capital no ha fet més que augmentar en els últims cinc anys, ja que el 2014 era de 375,19 euros al mes i llavors acumulava sis anys de descens continuat a causa de la crisi econòmica.

El fet de recuperar valors d’abans de la recessió del 2008 confirma que s’està avançant cap a una estabilització en el sector, segons el president del col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària, Josep Maria Esteve.

“L’augment dels preus de lloguer ja s’ha produït i creiem que la tendència serà la d’estabilitzar-se, perquè la pujada de 100 euros per unitat ja es va produir l’any passat i ara ens mourem sobre els paràmetres que fixa la mitjana del 2018. El pitjor ja ha passat, atès que a finals del tercer trimestre hi va haver una pujada que afortunadament s’ha vist reduïda a la mitjana anual”, assenyala Esteve. Quant als motius de l’encariment del lloguer, Esteve ho atribueix al fet que “ha augmentat la demanda de forma substancial, però ara ha crescut l’interès per comprar pisos abans que el lloguer”. A nivell català, el 2018 es van tramitar 167.953 contractes de lloguer i el preu mitjà d’una mensualitat es va situar en els 692,63 euros, augmentant 40 euros des del 2017.

El Govern prepara una llei que preveu limitar els preus i allargar contractes La consellera de Justícia, Ester Capella, va anunciar ahir que el Govern prepara un projecte de llei per regular els lloguers d’habitatges, a través del Codi Civil català, que allargarà la durada mínima dels contractes a entre sis i deu anys i en limitarà els preus. Va explicar que estan estudiant que la norma estableixi condicions diferents per a particulars i societats i que la durada mínima dels contractes per als primers serà inferior que els segons. El projecte preveu possibilitar la limitació dels preus de lloguer al departament competent directament o bé capacitant els ajuntaments per fer-ho. Capella va destacar que la Generalitat actua en “l’exercici de les seues competències pròpies com a país” i que preveu poder debatre la llei al Parlament a finals d’any. Divendres passat, el Govern central va aprovar un decret sobre lloguers que amplia la durada de la pròrroga però no limita preus.

tracking