SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Imputen al líder de Vox a Lleida abusos sexuals a dos discapacitats

Els Mossos investiguen si el fins ahir líder de Vox a Lleida, José Antonio Ortiz Cambray, arrestat dimarts passat, va abusar de dos discapacitats d’uns 30 anys. La investigació continua oberta per provar de determinar si hi ha altres víctimes, entre les quals menors d’edat, i està previst que passi durant el dia d’avui a disposició judicial.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

José Antonio Ortiz Cambray, fins ahir president de Vox a Lleida, va ser arrestat pels Mossos d’Esquadra dimarts (vegeu SEGRE d’ahir) després de ser denunciat per una fundació per presumptes abusos a dos homes discapacitats que es troben sota la tutela de l’entitat. Segons van confirmar ahir fonts properes al cas, la policia catalana investiga la suposada implicació d’Ortiz en els fets denunciats per la Fundació Alosa, que va detectar converses sospitoses via WhatsApp de les dos víctimes amb l’acusat. Les mateixes fonts van assenyalar que sembla que Ortiz es guanyava la confiança de les víctimes per després contactar-hi, encara que no tenia cap vinculació amb la fundació ni amb Aspros, on treballaven els afectats. De moment, els Mossos han rebut la denúncia de dos homes amb discapacitat d’uns 30 anys, encara que s’investiga si hi ha més víctimes, entre les quals també hi podria haver menors d’edat. Per a això, els agents a càrrec de la investigació estan analitzant el telèfon del detingut, on també hi podria haver alguna imatge de caràcter sexual. Altres fonts van apuntar que l’investigat podria haver pagat cinc euros a una de les víctimes per practicar relacions sexuals com fel·lacions.

LES CLAUS

  • Abusos sexuals. Els Mossos d’Esquadra van arrestar José Antonio Ortiz dimarts al seu lloc de treball, a Cappont. Una actuació que es va precipitar arran de la denúncia d’una fundació al detectar presumptes abusos comesos per l’investigat contra dos discapacitats.
  • 153 vots el 2016 a Lleida. Ortiz s’ha presentat fins a la seua detenció com a president de Vox a Lleida. El partit l’ha suspès de militància. Es va presentar com a candidat de Vox al Senat per Lleida a les eleccions generals del 2016 i va obtenir 153 vots, el 0,29% dels sufragis.
  • Altres víctimes. Els investigadors estan analitzant el telèfon mòbil del detingut per intentar localitzar altres possibles víctimes, entre les quals menors d’edat. Segons els primers indicis, es guanyava la seua confiança per després contactar-hi fora de l’entitat.
  • Declaració. És previst que el detingut passi durant el dia d’avui a disposició judicial, malgrat que al principi no es descartava la seua compareixença demà divendres. El jutge concretarà si se li imputen càrrecs i si és posat en llibertat o ingressa a la presó.  

Com va informar ahir aquest diari, l’arrest es va produir dimarts a la tarda al lloc de treball d’Ortiz, a Cappont. Una detenció que es va precipitar davant la denúncia presentada per l’entitat que tutela les víctimes. Sobre això, la Fundació Alosa no va voler fer comentaris a preguntes d’aquest diari i va assenyalar que, de moment, respectarà el procés de la investigació policial, que continua en marxa. Al tancament d’aquesta edició, Ortiz continuava a la comissaria dels Mossos a Lleida i està previst que passi a disposició judicial durant el dia d’avui, dijous.

Vox desautoritza ara el seu president i el suspèn de militància

La formació d’ultradreta Vox va desautoritzar ahir José Antonio Ortiz Cambray a l’assenyalar que mai ha tingut cap responsabilitat al partit i que és només un militant més. Tanmateix, Ortiz sempre s’ha presentat com el líder de Vox a la província de Lleida, no només a les seues xarxes socials, sinó també a les plataformes de la formació a nivell estatal. En missatges de Twitter i Instagram que Vox va esborrar ahir al conèixer-se la detenció d’Ortiz, es parlava d’aquest com el president del partit a Lleida. “Dia de treball, reunions i conèixer molta gent a Vielha. Gràcies a tots per confiar en @voxlleida. La feina del nostre president Josep Ortiz i el vicepresident @miquelbonastre recorrent la província és impressionant”, informava Vox Lleida a Instagram el 27 de gener passat. Ortiz fins i tot va gravar una felicitació nadalenca per als simpatitzants del partit presentant-se com a president provincial (vegeu el vídeo).

Tanmateix, el partit va assenyalar ahir que mai es va aprovar la candidatura d’Ortiz com a president provincial i que serà portat davant del Comitè de Garanties per haver-se presentat davant de l’opinió pública com a tal. L’última vegada que ho va fer va ser dilluns passat, un dia abans del seu arrest, quan va presentar, com a president de Vox a Lleida, una denúncia davant de la Fiscalia per un presumpte delicte d’odi per l’aparició de ninots penjats amb les sigles de diverses formacions polítiques. En el seu comunicat, Vox va assenyalar que ha suspès d’afiliació Ortiz mentre no s’aclareixin els fets que se li imputen i va dir que una de les propostes del partit és endurir les penes per delictes sexuals. Sobre això, el president de Vox, Javier Ortega Smith, va assegurar des de Brussel·les que no descarten presentar-se com a acusació en la causa. “Vox és el partit que demana la cadena perpètua per als tipus de delictes sexuals”, va assenyalar.

José Antonio Ortiz Cambray, a la dreta, el passat dilluns dia 4, després de presentar una denúncia davant la Fiscalia de Lleida.

José Antonio Ortiz Cambray, a la dreta, el passat dilluns dia 4, després de presentar una denúncia davant la Fiscalia de Lleida.SEGRE

tracking