SEGRE

ENSENYAMENT INICIATIVES

La UdL i set universitats europees projecten oferir estudis conjunts

Girona, illes Balears, Montpeller, Perpinyà, Ca’Foscari de Venècia, Primorska i Klagenfurt || Opten a una convocatòria de la UE que aporta 5 milions en 3 anys

Acte de recepció celebrat el mes passat a joves estrangers que aquest curs estudien a la UdL.

Acte de recepció celebrat el mes passat a joves estrangers que aquest curs estudien a la UdL.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons les dades del Govern central, hi ha gairebé 2,5 milions d’espanyols a l’estranger, dels quals un total de 949.302 persones van emigrar des de l’any 2009 com a conseqüència de la crisi econòmica. Aquest pla busca mesures que fomentin la tornada d’aquest talent emigrat, entre les quals destaquen la creació d’instruments –pàgines web i plataformes– que posin en contacte l’oferta i la demanda laboral.

El contingut del Pla de Retorn va comptar amb l’assessorament de diversos departaments ministerials –en concret, els d’Exteriors, Ciència, Educació i Indústria–, i els governs autonòmics així com amb els agents polítics i socials, els col·lectius d’emigrants espanyols i les empreses. Per a la seua elaboració es va tenir en compte qüestions com les dificultats que tenen les empreses espanyoles per trobar perfils de treballadors o la situació en la qual viuen aquestes persones i extreure, així, conclusions per al futur pla.

La convocatòria preveu finançar sis xarxes europees i s’hi han presentat 54 projectes

?

lleida

La Universitat de Lleida (UdL) participa en un projecte conjunt amb les universitats de Girona, illes Balears, Montpeller, Perpinyà, Ca’Foscari de Venècia, Klagenfurt (Àustria) i Primorska (Eslovènia) per crear una aliança europea que oferirà nous estudis de forma conjunta. El vicerector de Política Científica de la UdL, Albert Sorribas, va explicar que han presentat aquest projecte a la convocatòria del programa Universitats Europees de la Unió Europea (UE), que repartirà 60 milions d’euros durant un període de tres anys entre els dotze que finalment resultin seleccionats, per la qual cosa seran 5 milions per a cada un. Segons va precisar Sorribas, se n’han presentat un total de 54.

El vicerector va indicar que totes les universitats que formen aquesta aliança amb la UdL tenen una mida similar i va afegir que la d’Andorra també hi participa, encara que en qualitat de col·laboradora al ser d’un país que no és membre de la UE. Sorribas va destacar que aquest projecte aposta per estudis “vinculats a l’activitat econòmica i social per desenvolupar projectes que tinguin en compte els factors territorials específics d’aquestes ciutats, que tenen una activitat important però que no són grans capitals i la majoria estan envoltades de zones rurals”. “A més, per la seua localització tenen un component transfronterer amb altres països de la UE”, va afegir. Va apuntar que l’oferta seria d’àmbits com la gestió de recursos naturals, el turisme o els processos administratius transfronterers, entre d’altres. Així, va insistir que l’objectiu és fomentar “activitats que puguin desenvolupar-se en aquests llocs”. El projecte d’aquesta xarxa es denomina UNIVERS, que uneix la uni d’universitat amb la paraula francesa vers, que significa cap a, simbolitzant així cap a on va la universitat.

El termini per presentar els projectes d’aliances va finalitzar el 28 de febrer, i la Comissió Europea donarà a conèixer els elegits l’estiu que ve. Unes de les finalitats d’aquesta convocatòria és fomentar la mobilitat dels estudiants, per la qual cosa els nous títols s’impartiran de manera que els seus alumnes hauran de passar per diferents universitats de cada xarxa. La UE té l’objectiu que d’aquí a cinc anys hi hagi una vintena d’aquestes “universitats europees”. Les principals universitats s’han presentat a la convocatòria. Com a exemple, la de Barcelona lidera una xarxa en què participen quatre més d’Irlanda, Holanda, França i Hongria.

Ajornat el pla per al retorn de joves titulats emigrats

L’aprovació del denominat Pla de Retorn a Espanya per facilitar la tornada dels emigrats com a conseqüència de la crisi en l’última dècada, un vuitanta per cent dels quals universitaris, no va ser tramitada ahir finalment pel Consell de Ministres, malgrat que s’havia anunciat que hi donaria llum verda.

tracking