SEGRE

UNIVERSITAT AVALUACIÓ

La prova per optar a ser mestre es farà sense tenir encara el Batxillerat

S’avança al dia 27 d’abril, quan els alumnes encara no sabran si han aprovat el curs i poden fer la selectivitat || La mesura genera divisió d’opinions

Assistents ahir al congrés de joves científics.

Assistents ahir al congrés de joves científics.INSTITUTO JOAN ORÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alumnes aspirants a mestre s’hauran d’enfrontar a les proves de competències comunicatives i logicomatemàtiques imprescindibles per accedir als graus d’Educació abans de saber si han aprovat Batxillerat o el cicle formatiu que cursin. I és que la Generalitat les ha avançat al 27 d’abril, mentre que als dos anys anteriors es van programar durant la mateixa setmana de la selectivitat, al juny. L’any passat, només les van superar un 53,84% dels 312 estudiants que s’hi van presentar.

El coordinador de les proves d’aptitud personal (PAP) per accedir a Educació a Lleida, David Aguilar, assegura que l’administració autonòmica va consultar als degans de les facultats el canvi de data i va argumentar que la raó d’avançar-les al 27 d’abril és distanciar-les de la selectivitat per restar pressió als estudiants. “No afectarà el funcionament dels instituts perquè aquell dia és dissabte. A més, no haurien d’haver d’estudiar per a les PAP i, després, es podran dedicar més a preparar la selectivitat”, va subratllar. Així mateix, va dir que si superen les proves i després suspenen Batxillerat, se’ls guarda el resultat. I si no les passen, tenen una altra oportunitat el 19 de juliol. No obstant, alguns responsables de centres de Secundària creuen que no haurien de ser tan aviat. La directora d’un institut de la capital opina que els estudiants haurien de tenir les notes de Batxillerat abans de les proves, un altre també creu que això seria “més coherent” i una altra més remarca que “seria més lògic que fossin més tard”, malgrat que suposa que programar-les més aviat agilitza el procés d’adscripció de places universitàries.

La responsable d’un altre institut admet que el calendari d’exàmens de juny “està molt atapeït”, però no té clar si avançar les proves “és una bona opció o no”. En canvi, un altre afirma que la data és “indiferent” i destaca que separar-les de la selectivitat pot “relaxar” els alumnes.

L’actual degana de la facultat d’Educació, Maria Pau Cornadó, també les veu una mica “aviat”. El preu de les proves d’aptitud és de 95,25 euros i se suma al de la selectivitat, que també és de 95,25 per als estudiants que només fan la fase general. A més, cada examen de la fase específica té una quota de 12 euros.

Congrés per fomentar vocacions científiques

L’institut Joan Oró va participar ahir en un congrés de joves científics sota el lema Aigua i vida que va reunir un total de 250 alumnes de segon i tercer d’ESO d’aquest centre i dels instituts Roquetes de Terres de l’Ebre, Tordària de Tordera, Olivar Gran de Figueres i Francesc Ribalta de Solsona. L’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar les vocacions en aquest àmbit, la investigació i la presència de dones al sector científic i tecnològic. Els alumnes van participar per grups en tallers de robòtica, física i un altre d’impartit per investigadors del Museu Marítim de Barcelona. Així mateix, cinc alumnes de cada centre van haver de resoldre reptes a l’IRBLleida relacionats amb l’aigua i la vida i després exposar el resultat de les seues investigacions.

tracking