SEGRE

TRÀNSIT PREVENCIÓ A LES AULES

La carretera mata cinc joves cada any a la província de Lleida

En els últims vuit anys, un total de 41 joves d’entre 16 i 25 anys han perdut la vida en accidents de trànsit a les carreteres lleidatanes. El 2018 ha sigut el pitjor any per a aquest col·lectiu, amb sis víctimes. Per impulsar la mobilitat segura i educar sobre els riscos, Mossos i Trànsit incrementen esforços amb activitats en col·legis i instituts.

Un agent, durant una activitat de mobilitat seguretat a l’INS Joan Solà de Torrefarrera.

Un agent, durant una activitat de mobilitat seguretat a l’INS Joan Solà de Torrefarrera.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’educació en mobilitat segura és fonamental per evitar morts a la carretera. Una prevenció que ha de fer-se des de les aules i que porten a terme els Mossos d’Esquadra juntament amb el Servei Català de Trànsit (en el cas de la capital del Segrià és competència de la Guàrdia Urbana). Prova d’aquesta importància és que en els últims vuit anys un total de 41 joves d’entre 16 i 25 anys han perdut la vida en accidents de trànsit a les carreteres de la província de Lleida. Un període en què uns altres 215 joves han resultat ferits de gravetat en sinistres. Segons les dades proporcionades per Trànsit a aquest diari, es registra una major lesivitat entre joves de 19 a 25 anys, franja d’edat que concentra 33 de les víctimes mortals en aquest col·lectiu des del 2010. L’any passat, Ponent va registrar la xifra més elevada de joves morts en accidents de trànsit en aquest sèrie històrica, amb un total de sis, mentre que uns altres tretze lleidatans de 19 a 25 anys van patir ferides greus.

Per conscienciar sobre els riscos, els Mossos d’Esquadra porten a terme una sèrie d’activitats durant tot l’any en col·legis i instituts de la província. SEGRE va assistir a una d’aquestes xarrades a alumnes de tercer de l’ESO de l’INS Joan Solà de Torrefarrera. Jesús Alcalde, un agent de la unitat de Trànsit de Ponent i coordinador del programa de la policia catalana per a l’educació per la mobilitat segura, va plantejar una sèrie de jocs en els quals va interactuar amb els estudiants per explicar-los la influència que pot exercir el grup en la presa de decisions i els riscos que s’assumeixen en la mobilitat diària.

Els alumnes van admetre que no utilitzaven el cinturó de seguretat en trajectes curts, no es posaven el casc quan anaven amb bicicleta i no sempre creuaven pel pas de vianants “perquè els fa perdre temps”. Unes decisions que la majoria de les ocasions es prenen perquè “tothom ho fa” sense reflexionar sobre el risc que s’assumeix, segons va assenyalar l’agent.

Que valorin els riscos és l’objectiu d’aquestes xarrades i els alumnes van evidenciar que, malgrat saber quines situacions són perilloses, no mesuren les conseqüències.

Un agent, durant una activitat de mobilitat seguretat a l’INS Joan Solà de Torrefarrera.

Un agent, durant una activitat de mobilitat seguretat a l’INS Joan Solà de Torrefarrera.MAGDALENA ALTISENT

tracking