SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

El teletreball que ve

Lleida i Catalunya, a la cua al permetre treballar des de casa per afavorir la conciliació laboral || Al voltant d’1,4 milions de treballadors a l’Estat utilitza aquesta alternativa, una xifra rècord

Un treballador de GFT, treballant des d’un despatx al seu domicili.

Un treballador de GFT, treballant des d’un despatx al seu domicili.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Treballar des de casa un parell de dies o la setmana sencera en lloc de ser a l’oficina és una alternativa que cada vegada guanya més adeptes a tot l’Estat, però la seua implantació va a un ritme més lent respecte a la majoria de països europeus i a Lleida algunes empreses comencen a adaptar-se en favor de millorar la conciliació laboral i familiar. A nivell estatal, a finals del 2018 el teletreball o treball a distància va assolir la seua xifra rècord a Espanya, amb un total d’1,4 milions d’assalariats que optaven per aquesta modalitat d’ocupació, segons el portal d’informació laboral Adecco. Malgrat que això suposa que poc més d’un de cada catorze ocupats teletreballa, Adecco subratlla que aquesta tendència va en augment, com demostra el fet que dels gairebé 950.000 llocs de treball creats durant els últims dos anys, el 25%, un de cada quatre, va correspondre a teletreballadors. Els principals camps en què s’aposta per aquesta alternativa són els de les telecomunicacions, consultories, empreses de programació i informàtica o relacions públiques i publicitat. Malgrat que l’augment del teletreball és un fet, Catalunya és de les comunitats en les quals menys s’ha implementat aquesta alternativa al costat de les Balears i Navarra, ja que només un 5,3% dels assalariats catalans tenen la possibilitat de treballar des de casa, ja sigui un parell de dies a la setmana o tota la jornada. A l’altre extrem hi ha la Comunitat de Madrid (9,7%), Andalusia (8,4%) o el País Valencià (8,1%). Malgrat la poca implementació que té en algunes comunitats, des d’Adecco asseguren que aquesta tendència anirà a més, ja que recalquen que el 70 per cent dels treballadors espanyols voldrien treballar des de casa però no poden o l’empresa no els ho permet. Quant a la implementació del treball des de casa a Lleida, no hi ha dades disponibles, però algunes empreses del sector tecnològic ja han començat a provar aquesta modalitat amb bons resultats. Així ho assegura el director de Recursos Humans de GFT a Espanya, Eduard Cañas, que apunta que “el 26 per cent de la plantilla que hi ha a Lleida pot treballar des de casa, cosa que els dóna més flexibilitat, i hem notat que hi ha hagut un increment de la rendibilitat laboral” (vegeu el desglossament).

El 23% de la plantilla de GFT a Lleida treballa a casa

L’empresa de gestió de dades financeres i informàtiques GFT compta amb una delegació a Lleida, al parc de Gardeny, en què 36 dels 157 treballadors poden treballar des de casa dos dies a la setmana, una pràctica que des de la direcció volen augmentar perquè han detectat una pujada de la rendibilitat laboral gràcies a aquesta modalitat. “A nivell estatal hi ha 600 treballadors de la nostra firma que fan teletreball i volem arribar al miler a final d’any”, va assenyalar el responsable de Recursos Humans de GFT, Eduard Cañas. Un dels treballadors que han optat per aquesta alternativa és Oriol Fernández, que assenyala que “l’empresa et demana que tinguis un espai adequat per treballar des de casa i per a mi és molt positiu, ja que a casa tens menys distraccions, et dóna més flexibilitat d’horaris i aprofites molt més el temps”. Per això, està a favor d’ampliar el teletreball per a la resta de la plantilla de Lleida i recalca que “tu et marques els horaris en funció de la feina que tens, la qual cosa t’obliga a ser responsable”.

tracking