SEGRE

TRIBUNALS ESTAFA

El TSJC obliga l'Audiència a tornar a redactar la sentència del 'cas Nadia'

Fernando Blanco podria sortir de la presó dimarts a l’acabar la presó preventiva

Fernando Blanco i Margarita Garau, durant el judici que es va celebrar l’any passat a l’Audiència de Lleida.

Fernando Blanco i Margarita Garau, durant el judici que es va celebrar l’any passat a l’Audiència de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El TSJC ha confirmat la condemna per estafa per als pares de la nena Nadia però obliga l’Audiència de Lleida a redactar de nou la sentència amb una individualització dels perjudicats als quals s’ha d’indemnitzar i concretant les quantitats. A més, Fernando Blanco podria sortir dimarts de la presó.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat repetir, de forma parcial, la sentència dictada per l’Audiència de Lleida en la qual va condemnar a cinc anys i tres anys i mig de presó, respectivament, Fernando Blanco i Margarita Garau per utilitzar la malaltia rara de la seua filla Nadia per enriquir-se amb donacions altruistes. D’aquesta forma, el Superior de Justícia ordena a l’Audiència que torni a redactar l’apartat de la interlocutòria que fa referència a les indemnitzacions als donants “per falta de concreció” i l’insta a fer una relació individualitzada de cada persona que va aportar una donació i la quantitat. Estima així de forma parcial el recurs presentat per la defensa de Fernando Blanco, exercida per l’advocat David Peña, mentre que desestima els recursos de la mare i de l’Associació Nadia Nerea contra la Tricotiodistròfia i Malalties Rares de les Balears. El TSJC rebutja la parcialitat del tribunal que va condemnar els pares de la Nadia, fins i tot mostra el seu suport al paper del llavors president, Francesc Segura, i confirma les múltiples proves que confirmen l’estafa. També denega que el cas sigui jutjat a l’Audiència Nacional, com pretenia Blanco.

Així, la sentència continua sense ser ferma, per la qual cosa la sortida de la presó de Blanco es preveu per dimarts vinent, 4 de juny, data en la qual compleix els dos anys i mig de límit màxim que pot estar empresonat de forma preventiva (la meitat de la condemna). La defensa va assenyalar ahir a aquest diari que no estan citats per a una vista per prorrogar la presó preventiva, per la qual cosa la llei marca que, si no hi ha un judici nou o sentència ferma, ha de sortir en llibertat a l’haver estat empresonat la meitat de la pena, en aquest cas 5 anys. El TSJC ratifica el criteri de l’Audiència de Lleida de condemnar els dos acusats per un delicte d’estafa agreujada al considerar que el tribunal de primera instància no va tenir cap dubte que Blanco i Garau “van ordir un pla per obtenir donacions massives” basant-se en un propòsit “impostat” ja que, assenyala, la vida de la Nadia mai no va córrer perill ni la van sotmetre a tractaments.

Van ordir un pla per enriquir-se a través de donacions

L’Audiència de Lleida va condemnar al novembre els pares de la petita Nadia per un delicte d’estafa agreujada al considerar que “van ordir un pla” per enriquir-se aprofitant-se de la malaltia de la seua filla, que té tricotiodistròfia. El tribunal, tanmateix, no va considerar que els dos tinguessin la mateixa importància a l’hora de dur a terme l’estafa. La sentència va concloure que la versió que van oferir els pares durant el judici, que es va celebrar a començaments del mes d’octubre, no és versemblant i que res no fa creure que la nena patís un risc imminent de mort ni que els pares la sotmetessin a tractaments mèdics en països estrangers, ja que el pare i la nena ni tan sols no tenien passaport. L’estafa es va iniciar a través de l’Associació Nadia Nerea contra la Tricotiodistròfia i Malalties Rares de les Balears l’any 2009 i va continuar quan vivien a Fígols i Alinyà, a l’Alt Urgell. L’Audiència assenyala que entre els anys 2010 i 2016 els acusats van assistir a diversos mitjans de comunicació per explicar la malaltia de la seua filla i manifestar que necessitaven diners per sufragar “elevats costos de falsos tractaments i intervencions quirúrgiques a l’estranger”, i van arribar a afirmar, “també falsament, que això era necessari per superar el risc de mort imminent” en el qual es trobava la nena. En total, els Mossos van comptabilitzar en més d’1,1 milions la quantitat estafada, dels quals més de 300.000 euros es van poder bloquejar als comptes després de la detenció de la parella el desembre del 2016. Fons que el Tribunal Superior de Justícia manté decomissats malgrat les pretensions dels acusats. El tribunal va dir que Blanco i Garau “eren plenament conscients de l’engany” i van ordir “maquinacions enganyoses per provocar la solidaritat dels espectadors mostrant la menor”.

tracking