SEGRE

TRIBUNALS VIOLÈNCIA MASCLISTA

Catalunya, a la cua en concessió de protecció a dones maltractades

Segons Justícia, els jutges van autoritzar l’any passat la meitat de les ordres sol·licitades per les víctimes || A Lleida, es concedeixen el 85% de les mesures

Imatge d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista ha encarregat dos investigacions per abordar el mapa de les ordres de protecció i identificar els aspectes que incideixen a l’hora de concedir o denegar aquestes mesures. El motiu és que, segons les últimes dades del Consell General del Poder Judicial del 2018, Catalunya és el territori de l’Estat amb un percentatge més baix d’acceptació de les peticions d’ordres de protecció, amb la meitat. En el cas de Lleida, l’acceptació de mesures per part dels jutges és una de les més elevades, ja que l’any passat es van admetre el 85% del total.

Segons va informar ahir la conselleria de Justícia, 21.248 dones van presentar un total de 23.098 denúncies l’any passat, la qual cosa representa un increment del 0,6%. Una de cada quatre denúncies va anar acompanyada de peticions de protecció a la víctima i mesures cautelars contra el denunciat. En total, es van sol·licitar 5.252 mesures, de les quals els jutges van acceptar la meitat, 2.680. A més, tan sols un 11,6% de les dones que van denunciar maltractament en l’àmbit de la parella van rebre algun tipus de protecció per part de la Justícia. En el cas de Ponent, els jutjats van rebre un total de 1.529 denúncies per part de 1.304 víctimes de violència masclista, la qual cosa representa un increment del 23% respecte al 2017. En un any, es van sol·licitar 296 ordres de protecció i mesures cautelars, de les quals se’n van acceptar 258. Si es té en compte el nombre de denúncies, només el 23% de les dones que van denunciar maltractament van rebre algun tipus de protecció per part de la Justícia.

A Ponent, l’any passat 1.304 víctimes van presentar un total de 1.529 denúncies per violència masclista

L’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista és un òrgan creat pel departament de Justícia el mes de març passat amb l’objectiu d’examinar el funcionament de tots els òrgans implicats en l’eradicació d’aquest tipus de violència, a banda de fer més efectives les polítiques públiques de prevenció, atenció i tractament. L’òrgan ha encarregat dos informes a sengles equips d’investigació en l’àmbit universitari de Catalunya, especialitzats en perspectiva de gènere i violència masclista, i es preveu comptar amb resultats a finals d’any per aportar orientacions i propostes de millora per a una major protecció de les víctimes.

tracking