SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIONS

Esquerra, JxCat i el Comú, a punt de tancar el pacte de govern tripartit a la Paeria

A falta només de la ratificació a les assemblees dels republicans i els comuns, previstes les dos per dimarts que ve || Acord per eliminar “tots els carrers franquistes” i crear la comissió de l’1-O

Una de les reunions negociadores a tres bandes que es van celebrar ahir a la Paeria.

Una de les reunions negociadores a tres bandes que es van celebrar ahir a la Paeria.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acord tripartit a la Paeria entre ERC, Junts per Catalunya Lleida i el Comú està gairebé fet, jutjant pel resultat de les negociacions i a falta de la ratificació per part de les assemblees i altres òrgans dels respectius partits. Des del primer moment està clar que JxCat entrarà al govern i els republicans presentaran avui mateix al Comú una proposta de pacte tripartit, amb distribució d’àrees de govern incloses, que debatran dimarts en assemblea. L’executiva local d’Esquerra Republicana va aprovar ahir convocar la seua assemblea també per al dia 25.

Els republicans van indicar que en cas que les dos assemblees hi donin el vistiplau, la setmana que ve es podria tancar un govern d’entesa a l’ajuntament. Des del Comú, prefereixen no avançar esdeveniments i esperar la decisió de les bases. De fet, el Comú va expressar inicialment que veia “molt difícil” compartir un govern amb Junts per Catalunya, però la seua postura sembla haver canviat substancialment arran dels acords als quals van arribar en matèria de programa.

Consens per a un codi ètic per a càrrecs electes i un nou reglament de participació ciutadana

Els tres partits van consensuar eliminar definitivament de “tots els carrers franquistes del nomenclàtor”. L’anterior govern socialista ja va retirar els d’Alcalde Areny, Germans Recasens, Sangenís Bertran i Alcalde Recasens, que va substituir per noms de dones, però va mantenir al nomenclàtor els d’Alcalde Sangenís, Alcalde Montaña, Carmel Fenech, Lluís Besa (en aquest cas no hi ha consens sobre si va estar implicat o no en la rebel·lió militar contra la República) i Juan Manuel Nadal Gaya.

També van acordar el “desplegament d’una comissió investigadora” sobre els fets de l’1-O del 2017 a Lleida durant la jornada del referèndum, que ja va anunciar l’alcalde, Miquel Pueyo, durant el ple d’investidura. El Comú va afegir que, “si és necessari, emprendran accions legals contra els responsables de les càrregues policiales”. Les tres formacions van destacar que formen part del “denominat consens del 80% de persones que estan en contra de tenir presos polítics, que defensa una república en contraposició a una monarquia i que considera que el conflicte entre Catalunya i Espanya s’ha de resoldre amb una consulta d’autodeterminació”.

Els tres grups van arribar a amplis consensos també per establir mecanismes de lluita contra la corrupció, un codi ètic per als càrrecs electes (el Comú va precisar que serà un codi d’austeritat que reguli els regals, invitacions o l’ús de cotxe oficial) i elaborar un nou reglament de participació ciutadana. Així mateix, van coincidir que la política comunicativa institucional ha de ser informativa “i no propagandística com ara”. A més, el Comú va apuntar que totes les formacions aposten per un model policia de proximitat que vagi acompanyat d’un increment d’efectius de la Guàrdia Urbana.

Primera tinença d’alcaldia per a Jordina Freixanet La número dos de Miquel Pueyo, Jordina Freixanet (Esquerra), es perfila com a primera tinenta d’alcalde de la Paeria en un govern tripartit amb Toni Postius (JxCat) com a segon tinent d’alcalde. La proposta dels republicans és un govern amb quinze carteres repartides entre els tres partits i amb l’àrea de Seguretat adscrita directament a alcaldia (encara que hi pot haver igualment un regidor per a aquest àmbit). Avui està previst acabar de precisar aquest acord, per deixar-lo vist per a sentència de les assemblees d’Esquerra i el grup del Comú.

tracking