SEGRE

SANITAT LABORAL

La 'fuga' de metges lleidatans per exercir a l'estranger continua

L’Organització Mèdica Col·legial ha expedit fins al juliol 2.540 certificats per sortir d’Espanya, rànquing que encapçala Catalunya, amb 567 || El Col·legi de Lleida lamenta que la majoria d’ells són joves

Imatge d’arxiu d’una consulta de Medicina Familiar al CAP de la rambla Ferran.

Imatge d’arxiu d’una consulta de Medicina Familiar al CAP de la rambla Ferran.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Organització Mèdica Col·legial (OMC) va expedir en els set primers mesos d’aquest any un total de 22 certificats d’idoneïtat a metges de Lleida per validar la seua titulació i anar a treballar a l’estranger. D’aquesta manera, continua la fuga de facultatius per exercir fora d’Espanya, ja que l’any passat ho van fer 54 lleidatans. El president del Col·legi de Metges de Lleida, Ramon Mur, va explicar ahir que “la majoria d’ells són joves i ben formats”. Des del Col·legi, la marxa de metges de Lleida és una “situació preocupant” i l’atribueix que les condicions laborals a Ponent no són tan bones. A aquesta fuga de joves, s’hi afegeix que el 35% de metges que exerceixen a Lleida tenen més de 55 anys, que en deu anys una tercera part es jubilarà i la falta de metges de família.

A tot Espanya, l’OMC va expedir en el que va d’any 2.540 certificats per exercir a l’estranger, un 20% més que en el mateix període del 2018, i Catalunya va liderar el rànquing, amb un total de 567 expedients. El va seguir la Comunitat Madrid, amb 510; Andalusia, amb 354, i el País Valencià, que va acumular 201 certificats.

La majoria dels certificats que van sol·licitar els metges a l’OMC en aquests set primers mesos van ser per sortir a treballar fora d’Espanya (el 65,7%), en menor mesura per realitzar tasques de cooperació (el 10,3%), per a tràmits (el 10,2%) i el 4,9% per a estudis.

La majoria de sol·licitants tenien menys de 35 anys (el 38%), seguits dels de 35 a 50 anys (34%) i després els de més de 50 anys (28%).

La major part pertanyen a l’àmbit hospitalari (43,2%), mentre que el 19,4%, a Atenció Primària i el 4,2% està a l’atur. Les especialitats que més sol·liciten el certificat són Medicina de Família, Anestesiologia i Pediatria.

Així, les destinacions preferides són el Regne Unit, amb 392 certificats; França, amb 366; Irlanda, amb 188, i Itàlia, amb 128.

En els cinc últims anys, es van sol·licitar més de 17.000 certificats d’idoneïtat per part de metges espanyols, unes dades que evidencien, segons l’OMC, “la fuga de talent fora de les nostres fronteres, de metges espanyols i, en especial, dels més joves que busquen en altres països noves oportunitats professionals”.

tracking