SEGRE

AIGÜES SEQUERA

La falta de pluges i la calor deixen els pantans amb 400 hm menys en un any

Els regs acabaran la temporada sense problemes però requeriran pluges per al 2020

El pantà de Rialb des del mirador de la presa.

El pantà de Rialb des del mirador de la presa.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els embassaments dels rius Segre, Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana compten amb 1.331 hectòmetres cúbics d’aigua, 400 menys que fa un any, per l’escassetat de pluges i la calor de rècord. El baix nivell dels embassaments no afecta els regadius, encara que caldran precipitacions i neu per a les pròximes temporades.

Els embassaments dels rius Segre, Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana compten actualment amb 1.331 hectòmetres cúbics de reserves d’aigua, la qual cosa representa un 20% menys que fa just un any, amb un descens de 402 hectòmetres, segons les dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Per sobre de la resta, destaquen els forts descensos en el nivell de Canelles i de Rialb. En el primer cas, l’embassament compta ara amb 431 hectòmetres, 200 menys que fa un any, mentre que Rialb n’ha perdut 160 (en té 197, un 49% del total). En aquest últim cas, ha provocat queixes d’usuaris de les activitats lúdiques a causa del descens en el nivell de l’aigua. La prioritat d’ús situa en primer lloc els proveïments, seguits del cabal ecològic i els usos agraris i industrials, i després els lúdics. La pèrdua de reserves es deu a la calor excepcional d’aquest estiu, que ha disparat la demanda de reg, i a l’escassetat de pluges en el que va d’any. Segons el Meteocat, a Lleida ciutat ha plogut la meitat del que és habitual (98,7 litres per metre quadrat), mentre que a Mollerussa van caure 0,9 litres al març i al febrer no va ploure, segons dades del Canal d’Urgell. A més, el pantà de Santa Anna ha donat suport al regadiu de la zona alta del Canal d’Aragó i Catalunya, segons van recordar fonts de la CHE, que van afegir que Rialb ha estat tot l’any en nivells baixos. A Canelles, d’altra banda, Endesa treballa per estabilitzar el pendent després del despreniment de l’any passat. Les obres estaran llestes en tres o quatre mesos i després es procedirà al desenrunament de la zona.

Les baixes reserves d’aigua no tindran incidència aquesta campanya de reg, però per a la que ve seran necessàries pluges i neu per assegurar el subministrament, segons van admetre l’Urgell, l’Aragó i Catalunya i el Canal de Pinyana.

El pantà de Rialb des del mirador de la presa.

El pantà de Rialb des del mirador de la presa.ITMAR FABREGAT

El pantà de Rialb des del mirador de la presa.

El pantà de Rialb des del mirador de la presa.ITMAR FABREGAT

tracking